X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Criză umanitară cumplită în Fîșia Gaza

6 mar. 09:29   Externe
1664 0

La aproape cinci luni de la declanșarea războiului, criza umanitară se adîncește în Fîșia Gaza, unde tot mai mulți copii mor de foame și deshidratare.

Organizația Mondială a Sănătății trage alarma și vorbește de lipsă acută de alimente, combustibil, medicamente și spitale distruse. Vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

În puținele spitale funcționale din Gaza, și așa pline de răniți, sînt aduși acum zeci de copii care mor de foame. Aceasta este o instituție medicală din nordul enclavei, unde bîntuie mizeria și sărăcia.

„Fiica mea, fiica mea frumoasă, fiica mea blîndă a murit... deficit de calciu și potasiu”.

„Într-o perioadă scurtă de timp, am asistat la 13 decese din cauza malnutriției copiilor. Desigur, malnutriția mamelor înseși... Și mamele suferă de malnutriție și acest lucru se reflectă negativ asupra copilului, ceea ce a dus la moartea a 13 copii aici, în secția de terapie intensivă, singura din Fîșia Gaza”.


Mamele nu-și pot alăpta copiii, iar laptele praf pentru nou-născuți este de negăsit în această regiune. Medicii vorbesc și despre cazuri de deshidratare severă. Spitalul se confruntă și cu pene frecvente de curent, o amenințare serioasă mai ales pentru pacienții de la terapie intensivă și neonatologie.

„Desigur, avem incubatoare și, din păcate, astăzi am pierdut doi bebeluși. Aveau pneumonie, dar au murit din cauza penei de curent. Curentul s-a întrerupt la patru dimineața și la opt dimineața eram fără oxigen deoarece, după cum știți, stația unității de pat și ventilatorul mecanic sînt ambele pentru a furniza oxigen și ambele sînt alimentate de electricitate, prin urmare am pierdut tot oxigenul”.

Organizația Mondială a Sănătății a livrat recent ajutoare mai multor spitale din nordul enclavei. Vizitele au fost primele de la începutul lunii octombrie anul trecut, pe fondul eforturilor continue de a obține „acces regulat” în zonă. Reprezentanții OMS susțin că au făcut descoperiri sumbre.

Nici palestinienii care au fost strămutați de la nord la sud nu o duc bine, chiar dacă au ajuns la Rafah. De ieri, acest copil de 12 ani, pe nume Yazan, nu mai e printre vii, dar sîmbătă a fost filmat de agenția Reuters, fiind extrem de palid și slăbit.

„Starea de sănătate a lui Yazan înainte de război era foarte bună, Slavă Domnului. Obișnuia să mănînce, să bea, să se miște, să se joace, să rîdă. Obișnuiam să mă joc cu el. În acest moment, sănătatea lui s-a înrăutățit foarte mult, după cum puteți vedea. Cum îl pun, așa și rămîne. El nu se mișcă. Nu poate face nimic”.

Medicii spun că băiatul suferea paralizie cerebrală, fiind dependent de o dietă specială, pe bază de fructe și lapte, produse care acum nu sînt disponibile în Gaza. După cinci luni de război și foame, copiii din Gaza au ajuns piele și os.

„Înainte de război, copilul cîntărea 12 kilograme. Timp de două luni și ceva, cu acest război, acum cîntărește 6 kilograme. Situația lui se înrăutățește pe zi ce trece”.

În ultimele zile mai multe state, inclusiv SUA, au lansat cu parașutele ajutoare pentru civilii din Gaza. De cealaltă parte, Israelul spune că nu limitează ajutorul umanitar sau medical pentru enclavă și pune lipsa livrărilor pe seama capacităților organizațiilor umanitare. Tel Aviv-ul dă vina pentru începerea războiului pe gruparea islamistă palestiniană Hamas, lansînd la 7 octombrie un atac asupra sudului Israelului, în care militanții au ucis 1.200 de oameni și au luat 253 de ostatici. Autoritățile israeliene mai acuză Hamas că folosește populația civilă din Gaza drept scuturi umane.

0
1
0
4
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?