COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Coreea de Nord solicită SUA să renunțe la manevrele cu Seulul

Coreea de Nord solicită SUA să renunțe la manevrele cu Seulul

Statele Unite trebuie să renunţe ‘odată pentru totdeauna’ la manevrele comune cu Coreea de Sud dacă vor reluarea dialogului cu Phenianul, a indicat marţi regimul nord-coreean după anunţul privind amînarea acestor exerciţii militare.

Washingtonul şi Seulul au prezentat duminică amînarea acestor manevre aeriene drept un gest de ‘bunăvoinţă’ după luni de blocaj în negocierile internaţionale cu privire la programele nuclear şi balistic nord-coreene.

Regimul de la Phenian consideră exerciţiile militare comune americano-sud-coreene drept o repetiţie pentru o invazie a Coreei de Nord, potrivit Agerpres.


Seulul şi Washingtonul au anulat anul trecut mai multe dintre aceste manevre în urma summitului istoric din Singapore dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Kim Yong Chol - un foarte înalt responsabil de la Phenian care a fost omologul nord-coreean al secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, în discuţiile nucleare, a apreciat că amînarea anunţată duminică este irelevantă.

„Noi cerem ca SUA să nu mai participe la manevre sau să renunţe odată pentru totdeauna la acestea”, a declarat Kim Yong Chol într-un comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA.

„Suspendarea exerciţiilor nu înseamnă pace şi securitate în Peninsula Coreeană şi nu ajută eforturile diplomatice”, potrivit acestuia.

Coreea de Nord ‘nu intenţionează’ să se aşeze la masa negocierilor cu ‘SUA care înşeală’ şi nu va reveni înainte de ‘abandonarea completă şi irevocabilă a politicii lor ostile’.

După spectaculoasa detensionare din 2018, negocierile între SUA şi Coreea de Nord sînt în impas de la eşecul celui de-al doilea summit între Trump şi Kim la Hanoi.

Cele două ţări nu au reuşit să convină asupra destructurării programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale.

Alte discuţii bilaterale, desfăşurate la începutul lunii octombrie în Suedia, la un nivel inferior, nu au dus nici ele la vreun rezultat.

Phenianul a dat pînă la sfîrşitul anului 2019 termen Washingtonului să prezinte o nouă ofertă pentru negocieri.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load