X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cetatea desprinsă, parcă, dintr-o poveste, din mijlocul unor formațiuni stîncoase (FOTO)

19 aug. 2018,, 03:30   Externe
7223 0

Situată pe pantele nordice ale Munților Balcani, aproape de orașul Belogradchik din nord-vestul Bulgariei, Cetatea Belogradchik, cunoscută și sub numele de Cetatea Kaleto, este cel mai vizitat obiectiv turistic din zonă, alături de Stîncile de la Belogradcik.

Cetatea este așezată la poalele unei formațiuni de roci spectaculoase. Unele dintre stînci ajung pînă la 200 de metri înălțime, iar cele care servesc drept zid pentru cetate sînt de 70 de metri înălțime.

Ceatea există din secolele 1 – 3 d.Hr., fiind construită de romanii care au realizat mai multe drumuri prin peninsula balcanică. Misiunea cetății Belogradchik era una simplă: avea rolul de a controla și păzi drumul de invadatori. Zidurile au o grosime de peste 2 metri și măsoară pînă la 12 metri înălțime. Cetatea are o suprafață totală de 10.000 mii de metri pătrați, iar de-a lungul timpului a fost folosită inclusiv de bizantini sau otomani. În secolul al XIV-lea, țarul bulgar de la Vidin, Ivan Stratsimir, a extins vechea cetate, construind garnizoane fortificate în fața stîncilor masive, construcția devenid astfel una dintre cele mai importante cetăți din regiune. Cetatea Belogradchik a continuat să fie folosită în scopuri militare și defensive pînă în secolul al XIX-lea. Ultimele bătălii date aici au fost în timpul războiului sîrbo-bulgar din 1885.

Astăzi, ea este un foarte atrăgător obiectiv turistic. Motivele sînt cît se poate de întemeiate, după cum puteți vedea și în galeria foto de mai jos:

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?