COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 610 688   INFECTAȚI 259 549(+71)   TRATAȚI 252 104     DECESE 6255(+0)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2830
Puterea stiri: 6442
Coronavirus stiri: 7315

Buddha în vîrstă de 600 de ani iese la suprafață dintr-un lac în China

9 mai. 02:00   În lume
1718 0

O statuie a lui Buddha, veche de 600 de ani, a ieșit din lacul Zuixian (cunoscut și sub numele de rezervorul Hongmen) cînd s-a drenat 10 metri de apă din cauza renovării porții hidroenergetice din apropiere.

Arheologii cred că această statuie înaltă de 3,8 metri ar putea data din timpul dinastiei Ming (1368-1644) și a uimit spectatorii de cît de bine este păstrată.

Oamenii de știință cred că perioada subacvatică din 1958, cînd a fost construit rezervorul, ar fi putut ajuta la adăpostirea statuii și de alte elemente.

Statuia a fost construită inițial în orașul antic Xiaoshi și se crede că este un protector spiritual al celor două rîuri, ciocnind în zonă.

Pentru aceștia, surprinși de modul în care așa ceva ar fi putut ajunge sub apă, istoria recentă a Chinei deține răspunsul.


Statuia a fost scufundată în 1960, cînd a fost construit rezervorul Hongmen, iar pe atunci autoritățile locale pur și simplu nu erau conștiente de protecția patrimoniului, a explicat Xu Changqing, directorul Institutului de Cercetări pentru Arheologie din provincia Jiangxi.

Cu toate acestea, există încă cei care își amintesc de statuie înainte de inundații.

La fel ca Huang Keping, un fierar local în vîrstă de 82 de ani, care l-a văzut pe Buddha prima dată în 1952: „Îmi amintesc că statuia era aurită în acel moment”, a declarat el pentru agenția Xinhua.

Arheologii subacvatici au găsit dovezi ale unui templu dedesubt. Potrivit localnicilor, curenții dificili au făcut ca navigația fluvială să fie periculoasă, astfel încît templul ar fi putut fi locul unde oamenii se rugau pentru trecerea în siguranță.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽