Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Astăzi vom avea eclipsă totală de Soare. Ce trebuie să știi

8 apr. 09:30   Externe
7693 0

Pe 8 aprilie 2024 are loc o eclipsă totală de Soare, care vine la pachet cu mai multe efecte.

Este important de menționat că acest fenomen astronomic nu va putea fi observat din R. Moldova sau Europa.

    ceasta apare la mai puțin de șase luni după cea din 14 octombrie 2023, care a fost vizibilă în opt state din sud-vestul Statelor Unite, respectiv Mexic, Guatemala, Belize, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia și Brazilia. Eclipsa va transforma ziua în noapte, la fel ca eclipsa totală de Soare din 21 august 2017, dar într-o măsură mai mare, notează Noi.md cu referire la tv8.

    În timpul unei eclipse totale de soare, Luna apare aproape de aceeași mărime cu Soarele, astfel că blochează întregul disc timp de cîteva minute.

    Eclipsa solară de pe 8 aprilie 2024 va fi vizibilă într-o imensă zonă a Americii de Nord, începînd de la Oceanul Pacific de Sud, trecînd prin nordul Mexicului, centrul și Estul Statelor Unite ale Americii, sud-estul Canadei și terminîndu-se în nordul Oceanului Atlantic.


    Va fi prima eclipsă totală de Soare vizibilă din Mexic, după eclipsa de Soare din 11 iulie 1991.

    Cea mai lungă durată a eclipsei va fi de 4 minute și 28 de secunde, în apropierea orășelului Nazas, din statul Durango, din Mexic. În Statele Unite ale Americii, drumul totalității trece direct pe deasupra orașelor Dallas, Cleveland și Buffalo, între altele.

    Va fi singura eclipsă totală din secolul al XXI-lea care va fi vizibilă în toate cele trei țări nord-americane, Mexic, Statele Unite ale Americii și Canada.

    Amintim, ultima eclipsă totală de soare ce a putut fi observată în R. Moldova a avut loc la 11 august 1999, iar următoarea se preconizează pentru anul 2081. Până la acea dată, vom avea oportunitatea de a observa mai multe eclipse parțiale de soare, următoarele fiind programate pentru 2 august 2027 și 1 iunie 2030.

    X efecte pe care ar putea sa le aibă

    De la „șerpi din umbră” la păsări confuze, eclipsa totală de soare va avea o gamă largă de efecte asupra animalelor, a vremii și a mediului în întreaga Americă de Nord.

    Găinile ar putea crede că eclipsa este debutul brusc al nopții și să caute un loc unde să se adăpostească, urmat de răsăritul zilei, ceea ce le-ar putea îndemna să caute mîncare, deoarece majoritatea găinilor mănîncă dimineața.

    Este posibil ca în timpul eclipsei totale de Soare, privitorii să observe că unele stele sau planete sînt foarte strălucitoare pe cerul întunecat. Temperatura aerului scade și, adesea, o liniște stranie se instalează. Nu sînt singurele efecte pe care o eclipsă totală de Soare le are.

    În timp ce atenția tuturor va fi concentrată pe cer, cei care privesc în jos pot observa ceva ce nu mulți au experimentat. Ei vor putea vedea culorile apusului de soare, care vor fi în toate direcțiile. Acest efect de apus la 360 de grade durează doar atît timp cît Soarele este complet blocat de Lună. Unul dintre fenomenele rare care se întîmplă în timpul eclipsei totale de soare sînt benzile de umbră.

    „Benzile de umbră sînt linii subțiri și ondulate de alternanță de lumină și întuneric care pot fi văzute mișcîndu-se și ondulînd în paralel pe suprafețe de culoare deschisă imediat înainte și după o eclipsă totală de soare”, a precizat NASA.

    Unii oameni le mai numesc și șerpi de umbră, deoarece mișcarea lor ondulată poate arăta ca niște șerpi care se strecoară pe pămînt. Acest fenomen nu are loc în timpul fiecărei eclipse, așa că nu este garantat că spectatorii le vor vedea pe 8 aprilie. Dacă vor apărea, vor fi văzute doar în momentul de dinainte și imediat după eclipsă.

    Nu numai că eclipsa va face ca mediul înconjurător să pară diferit, dar se va simți diferit.

    „Cînd lumina soarelui se estompează la amurg, observăm întotdeauna cum începe să se răcească. Același lucru este valabil și pentru întunecarea temporară din timpul unei eclipse totale de Soare”, a explicat NASA.

    În anul 2024 vor mai avea loc două eclipse solare, pe 2 și 17 octombrie, care vor fi vizibile și în Europa:

    9
    0
    0
    0
    0

    Adăuga comentariu

    500

    Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

    La ce etnie vă atribuiți?