Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Armata americană le interzice militarilor să folosească teste ADN

26 dec. 2019,, 20:28   Război în Ucraina
1985

Departamentul american al Apărării le interzice militarilor americani, într-o notă internă semnată de subsecretarul însărcinat cu informaţii Joseph D. Kernan, să folosească kituri care sparg secretele ADN-ului, vîndute de companii ca 23andMe sau Ancestry cu 100 de dolari, avertizînd că aceste teste le pun în pericol cariera, dezvăluie Yahoo News.

”Transmiterea datelor genetice sensibile unor părţi externe generează riscuri, atît personale, cît şi operaţionale”, se avertizează în această notă.

Membri ai armatei americane ar putea deveni inclusiv ţinte ale publicităţii ţintite, prin reduceri, ale unor companii care colectează date genetice, mai avertizează Pentagonul. ”

Aceste teste sînt extrem de puţin reglementate”, se arată în notă, în care se insistă asupra unor ”consecinţe neintenţionate vizînd forţele armate şi misiunile lor”, dar şi asupra ”carierei membrilor acestor servicii”.

În fapt, armata americană nu este obligată să ignore informaţiile genetice ale personalului, aşa cum se întîmplă cu cele ale civililor.


Un profesor la Harvard, Frederick Bieber, un fost rezervist la Laboratorul de identificare ADN al armatei, dezvăluie că decizii cu privire la caracterul ”operaţional” al unui militar ar putea, astfel, să fie luate pe baza acestei baze ADN, mai ales în aviaţie.

Or nimic nu indică faptul că rezultatul acestor teste recreative ar fi fiabil - un argument decurajator pentru militari, care ar putea astfel să fie penalizaţi în mod eronat, în cazul în care testele relevă false predispoziţii la anumite boli, scrie The New York Times (NYT).

Popularitatea tot mai mare a acestui tip de test ridică, atît în Statele Unite, cît şi în alte ţări, întrebări juridice şi etice, în contextul în care companiile respective pot împărtăşi masa dateor colectate cu terţi.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав