AIEA va lua o decizie cu privire la siguranța CAE Zaporojie pînă la sfîrșitul anului

2 dec. 2022,, 17:30   Război în Ucraina
1976 0

O decizie privind siguranța CAE Zaporojie poate fi luată pînă la sfîrșitul acestui an.

Acum ambele părți convin asupra unor principii.

Acest lucru a fost declarat de directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, într-un interviu acordat ediției italiene La Repubblica, relatează RBC-Ucraina.

„Au fost înregistrate progrese importante în discuțiile privind siguranța centralei nucleare”, a spus el.

"Acum, ambele părți au ajuns la un acord asupra unor principii fundamentale. Prima este apărarea: înseamnă să fii de acord că nu trageți din stație, nici spre stație. A doua este recunoașterea faptului că AIEA reprezintă singura cale posibilă", a spus Grossi.


La rîndul său, șeful AIEA a fost de acord cu cererea părții ucrainene ca rușii să-și retragă armele din centrala nucleară.

"Retragerea armelor din stație este ceea ce cer ucrainenii, iar punctul lor de vedere este clar. Și, în orice caz, aceasta ar face parte din acordul general", a spus Grossi.

Potrivit acestuia, partea rusă „nu este împotriva tratatului și principiului protecției centralelor nucleare” și „nu cere nimic în schimb”.

"Angajamentul meu este să se ajungă la o soluție cît mai curînd posibil. Sper că acest lucru se va întîmpla înainte de sfîrșitul anului", a anunțat Grossi.

Șeful AIEA a mai adăugat că, în viitorul apropiat, s-ar putea întîlni cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski.

Anterior, AIEA a anunțat intensificarea consultărilor privind crearea unei „zone de protecție” în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Șeful AIEA a mai spus că situația cu centralele nucleare din Ucraina devine din ce în ce mai alarmantă.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?