TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Agentul sovietic ilegal Goar Vartanean a murit

A decedat agentul sovietic ilegal Goar Vartanean, a comunicat Serviciul de presă al Serviciului de informații externe.

Ea avea 93 de ani. Potrivit SIE, Vartanean a adus un aport enorm la dobîndirea informațiilor necesare pentru asigurarea intereselor naționale și a securității țării.

Goar Vartanean s-a născut la 25 ianuarie 1926 în orașul armean Leninakan (Gyumri). La începutul anilor 1930 s-a mutat cu familia în Iran.

În vîrsta de 16 ani a fost acceptată în grupul antifascist al viitorului său soț și tovarăș Ghevork Vartanean cu care a desfășurat în Iran o activitate secretă în condiții dificile.

În 1951 soții Vartanean au ajuns în USSR, unde în 1956 au absolvit Institutul de Limbi Străine de la Erevan. Ulterior a urmat o activitate în condiții extremale în diferite țări ale lumii.


În 1986, după 30 de ani de muncă prodigioasă în regim ilegal Goar și Ghevork Vartanean au revenit acasă. Potrivit experților, rezultatele muncii lor sunt atît de semnificative, încît nu vor fi dezvăluite niciodată.

Pentru meritele sale Goar Vartanean a fost distinsă cu Ordinul Drapelului Roșu, Ordinul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, gradul II și multe medalii.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load