COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A fost prezentată cea mai mare hartă 3D a Universului (VIDEO)

A fost prezentată cea mai mare hartă 3D a Universului (VIDEO)

Astrofizicienii au publicat luni cea mai mare hartă 3D a Universului realizată vreodată. Harta este rezultatul unei analize a peste patru milioane de galaxii și a quasarelor ultra-luminoase, ce produc o cantitate colosală de energie, scrie AFP.

Eforturile a sute de oameni de știință din aproximativ 30 de instituții științifice din întreaga lume au dat o „poveste completă despre extinderea universului”, a declarat Will Percival de la Universitatea din Waterloo din Ontario, Canada.

În proiectul care a fost lansat în urmă cu mai bine de două decenii, cercetătorii au făcut „cele mai precise măsurători ale istoriei a expansiunii Universului”, a declarat el într-un comunicat.


Universul copil, care a urmat Big Bang-ul, este relativ bine cunoscut prin modele teoretice extinse și prin observarea fundalului microundelor cosmice - radiația electromagnetică a cosmosului nou-născut.

Studiile asupra galaxiilor și măsurătorile distanței au contribuit, de asemenea, la o mai bună înțelegere a expansiunii Universului de-a lungul ultimelor miliarde de ani.

„A rămas cu toate acestea o lipsă a datelor din perioada de la începutul Universului şi cea actuală”, a explicat Kyle Dawson, de la Universitatea din Utah, unul dintre liderii proiectului.

„În 2012, am lansat proiectul eBOSS în ideea de a produce o hartă 3D a Universului cît mai completă, utilizînd pentru prima dată noi marcatori şi anume galaxiile ce formează în mod activ stelele şi quasarii”, a indicat Jean-Paul Kneib, astrofizician la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), Elveţia.

Harta arată filamente de materie şi vid care definesc structura Universului de la începuturile sale, pe cînd avea doar 380.000 de ani.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load