Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Sturza, despre contractul încheiat cu Gazprom

2 noi. 2021,, 07:23  
941 0

Fostul premier Ion Sturza consideră că Moldova a obţinut un preţ bun la gaze, dar există dezavantaje în condiţiile contractului cu Gazprom, transmite Noi.md cu referire la infotag.md.

El a scris despre acest lucru pe pagina sa de Facebook, comentînd acordul privind furnizarea de gaze către Moldova, care a intrat în vigoare luni.

"Trebuie să recunoaştem că, la moment, formula reală de preţ la care au ajuns Guvernul R. Moldova şi Gazprom este una foarte bună. Se pare că miracolul s-a produs în ultimul moment, cînd ruşii au lăsat deoparte condiţiile dure politice şi -culmea! - au acceptat formula de business a moldovenilor. Formulă bine gîndită, bănuiesc eu, împreună cu experţi europeni", a menţionat Sturza.

Potrivit lui, un singur inconvenient este "amînarea de facto a implementării celui de-al Treilea Pachet Energetic, care prevede separarea procesului de producere, transport şi distribuţie a gazelor către consumatori.

"O mică problemă în relaţiile noastre cu UE. De ce mică? Păi, pînă la noi mai sînt nemţii cu Nord Stream 2. După ei, şi noi repejor...", consideră fostul premier.


Potrivit lui, atît Berlinul, cît şi Bruxelles-ul au jucat un rol important în soluţionarea crizei gazelor din Moldova.

"Moldova a întreprins o ofensivă diplomatică fără precedent. Au fost contactate capitalele Baku, Ankara, Bucureşti, Viena, Berlin, Varşovia, Budapesta, Bruxelles şi, bineînţeles, Moscova. Partenerii externi au fost foarte receptivi! Ursula von der Leyen şi Angela Merkel au fost implicate.

Cazul disputei Moldovei mici şi sărace cu gigantul Gazprom (a se citi Federaţia Rusă) a stîrnit foarte multă atenţie a presei internaţionale. Euronews, BBC, FT, Bloomberg... A început să fie o problemă majoră de imagine pentru Federaţia Rusă ca furnizor serios, imagine şi aşa mult şifonată de criza gazelor", a scris Sturza.

El a mai subliniat că "factorul transnistrean" a jucat şi el un rol important în negocieri.

"Reprezentanţii Moldovei nu au vrut sub nicio formă să accepte discuţii pe dimensiunea reglementării rapide a conflictului transnistrean. Deconectarea Moldovei ar fi însemnat automat şi deconectarea Transnistriei, care rămînea fără alternative şi îngheţa la propriu", a spus fostul premier.

El consideră că un rol a jucat în negocieri şi faptul că Moldova a început să primească gaze din surse alternative, dovedind că acestea există.

"Moldova are astăzi multiple soluţii de import de gaz, altele decît din Federaţia Rusă. Primul şi cel mai plauzibil - conducta Iaşi-Chişinău, operaţională şi plină cu gaz, capabilă să satisfacă necesităţile malului drept. Revers din Balcani, tranzit prin Ucraina din Europa, posibilităţi de înmagazinare în Ucraina, Romînia...

Odată conectată la surse alternative, Moldova nu mai revine la "Gazprom", lucru care nu-i avantajează pe ruşi. Moldova rămîne un nod de furnizare extrem de important, controlul asupra căruia nu trebuie pierdut", a subliniat Sturza.

În plus, în opinia lui, un rol important l-a jucat şi factorul că "preţul gazului pe piaţa spot va scădea, în primăvară va fi în jurul valorii de $150-200 per o mie de metri cubi".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?