X 

Purtătorul de cuvînt a lui Putin a comentat contractul încheiat cu Moldova

2 noi. 2021,, 07:16   Război în Ucraina
3049 0

Purtătorul de cuvînt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că Rusia şi Moldova au purtat negocieri comerciale privind livrările de gaze, în baza cărăra s-a ajuns la un acord reciproc acceptabil şi reciproc avantajos, transmite Noi.md cu referire la infotag.md.

El a amintit că "este vorba despre negocieri comerciale".

"Desigur, rezultatul negocierilor comerciale nu poate fi decît reciproc acceptabil şi reciproc avantajos", a spus el.

Pe de altă parte, vicepremierul, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat detaliile acordurilor cu Gazprom, care au intrat în vigoare la 1 noiembrie.

Într-o conferinţă de presă de luni, el a menţionat că în urma discuţiilor de la Sankt Petersburg au fost semnate două documente - un protocol de negocieri între Guvernul Republicii Moldova şi Gazprom şi un contract de furnizare de gaze între Moldovagaz şi Gazprom.

Potrivit lui, în protocol sînt prevăzute condiţii preliminare, iar acordul prevede prelungirea acordului din 2006 cu condiţii de preţ similare, în baza unui anumit raport dintre preţul la gaze şi petrol de pe pieţele internaţionale.


De asemenea, în protocol se mai spune că în noiembrie Guvernul va organiza o şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru comerţ şi cooperare economică pentru a discuta întregul spectru al problemelor legate de gaze.

În cadrul întîlnirii, partea moldovenească va propune demararea unui proces de lucru pentru elaborarea unui acord interguvernamental de cooperare în sectorul energetic.

"Pînă la sfîrşitul anului 2022, între Guvernele Republicii Moldova şi Federaţia Rusă va fi semnat un acord în domeniul energiei, care va presupune menţinerea statutului Moldovagaz, inclusiv care prevede neaplicarea sancţiunilor sau reorganizarea pînă la clarifirarea subiectului datoriei Moldovagaz faţă de Gazprom şi Factoring Finance pentru gazul furnizat pe malul drept al Nistrului", a spus Spînu.

Potrivit lui, pînă la 1 mai 2022, Moldovagaz, Gazprom şi Factoring Finance vor semna un acord de deservire a datoriei pentru gazul furnizat malului drept pe o perioadă de cinci ani.

"Pînă la semnarea acestui acord, partea moldovenească va efectua un audit al datoriei Moldovagaz. De asemenea, este exclusă impunerea oricăror sancţiuni asupra Moldovagaz pînă la semnarea unui acord interguvernamental pentru a preveni creşterea datoriei companiei", a spus Spînu.

Spînu a subliniat că protocolul nu precizează cuantumul datoriei, care urmează să fie determinată în baza rezultatelor auditului la Moldovagaz. Auditul ar trebui să fie efectuat la începutul anului 2022, iar raportul auditorilor să fie aprobat de Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz înainte de 1 mai 2022.

El a mai menţionat că Guvernul va compensa o parte din costuri şi diferenţa de tarife pentru a preveni o creştere a datoriei Moldovagaz. Pentru aceasta vor fi direcţionate atît fonduri bugetare, cît şi asistenţă din partea partenerilor externi, inclusiv din partea Uniunii Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?