Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Boțan: După alegeri, cel mai probabil, vom avea o coaliție de centru-stînga

21 feb. 2019,, 07:41  
6760 3

După alegerile parlamentare din 24 februarie, în legislativ se va forma, cel mai probabil, o coaliție de centru-stînga, „pro-Moldova”, care va merge „pe calea a patra”.

Această coaliție ar putea fi formată de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Aceasta pentru că în ultima perioadă se aseamănă destul de mult abordările PDM și a PSRM, referitor la poziția pe care trebuie să o aibă Republica Moldova în raport cu jucătorii externi mari – principiul poziției neutre. Această părere a fost exprimată de către Igor Boțan, expert în sisteme electoare, expertul permanent al proiectului, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în politologie, sisteme electorale și sociologie”, ediția a 108-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Eu cred că PDM și PSRM vor merge împreună și nu e legat de geopolitică pentru că problemele geopolitice deja le-au rezolvat. Atît socialiștii, cît și democrații luptă pentru faptul că Moldova nu trebuie să fie la mijloc în confruntarea dintre Vest și Est. Ambele formațiuni sînt pro-Moldova. Calea a patra a PDM nu este altceva decît o renunțare ascunsă la integrarea europeană în sensul îndeplinirii exigențelor care reies din Acordul de Asociere. Moldova rămîne în cadrul Acordului de Asociere și socialiștii spun exact același lucru. În plus, Igor Dodon a demonstrat că este flexibil – în 2012 el a salvat integrarea europeană cînd a votat pentru șeful statului”, a declarat expertul.

Expertul nu vede cum Blocul ACUM ar intra în negocieri cu Partidul Democrat pentru crearea coaliției de guvernare, chiar dacă i se va face o astfel de propunere. „Pentru ei, acceptarea unui astfel de dialog ar însemna sfîrșitul. Eu înțeleg calculele politice. Dar ei, probabil, se vor gîndi atunci – ori murim onorabil în opoziție sau în alegeri anticipate ori oricum murim pentru că, toți cei care au făcut coaliție cu PDM, ulterior au muri. Deci, pentru Blocul ACUM situația este tare simplă și din punctul ăsta de vedere putem admite că vor apărea fisuri care ulterior vor duce la destrămarea acestuia, dar ei au fost băgați în această situație”, consideră analistul.

Referindu-se la alte scenarii politice după desfășurarea alegerilor, Igor Boțan admite că o variantă ar fi că Partidul Socialiștilor va obține victoria absolută. „Sistemul electoral mixt poate să ajute PSRM să obțină această victorie absolută. Pentru că dacă luăm media și pornim de la premisa că PSRM are realmente un rating de 40% aproximativ și este primul în opțiunile alegătorilor în circumscripțiile uninominale, aceasta poate însemna că socialiștii pot obține suficiente voturi ca să compenseze neatingerea ecuatorului în circumscripția națională. Dacă se întîmplă așa, PSRM face principalul Joc, are majoritate în Parlament, șeful statului este cel care desemnează candidatura primului ministru, dacă are majoritate – îl votează, după care noi putem să ghicim ce va face Partidul Socialiștilor”, a notat expertul.

În opinia lui, dacă socialiștii vor obține majoritate, primul lucru pe care îl vor face va fi un referendum privind trecerea la republică prezidențială, pentru asta va avea nevoie de cel puțin un an pentru a face proiectul legii. „Într-o anumită măsură, cele mai importante instituții de drept rămîn sub controlul PDM, dar eu nu văd cum s-ar opune aceste instituții unui referendum privind trecerea la republică prezidențială. Chestia asta ar avea un suport extraordinar. O astfel de variantă e posibilă”, consideră Igor Boțan.

Potrivit lui, mai puțin contează cine urmează PSRM după numărul de mandate, PDM sau ACUM. „Dacă socialiștii nu obțin majoritatea absolută, atunci trebuie să se înceapă negocierile. Dacă ACUM și democrații nu găsesc limbaj comun să pună bazele unei majorități, atunci Igor Dodon are mînă liberă să înceapă procedura de desemnare a candidaților pentru funcția de prim-ministru. În 45 de zile, el epuizează trei soluții care sînt respinse pentru că nu există majoritate. Sau se poate găsi o majoritate, dar nu știm cum pot evolua lucrurile. Atunci, Igor Dodon, într-o astfel de situație, pas cu pas duce țara către alegeri anticipate și la dizolvarea Parlamentului care este incapabil să ofere o soluție”.

O alternativă, în opinia lui Igor Boțan, s-ar putea întîmpla dacă PDM, „care are foarte multe resurse și capacități pe care le-a demonstrat, să încerce să smulgă deputați de la alte partide. Această variantă deja depinde de măiestria liderului PDM, care și-a etalat această capacitate de a smulge deputați, numai el știe cum îi convinge”, afirmă expertul.

Totuși, sistemul electoral mixt ar trebui, în linii mari, să-i favorizeze pe socialiști, crede Igor Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?