X 
Cazul Șor stiri: 594

Vești bune! Ceapa continuă să se ieftinească în Moldova

3 oct. 15:30   Economie
2002 0

În ultima săptămînă a lunii septembrie, prețurile angro la ceapă în Moldova au scăzut cu 10-17%, pînă la 4-5 lei/kg (0,23-0,28 dolari/kg).

Operatorii de pe piața moldovenească de fructe și legume nu exclud posibilitatea scăderii în continuare a prețului mediu angro pentru ceapa de calitate obișnuită pînă la nivelul tradițional pentru această perioadă a anului - 3-3,5 lei/kg ($0,18-0,20/kg).

EastFruit a scris anterior că ultima dată ceapa în țară s-a ieftinit în perioada trecerii de la vară la toamnă, și mult mai semnificativ - cu 29%. Comercianții au atribuit acest fapt intrării în masă pe piața internă a cepei de calitate slabă și medie de la două categorii de găspogării agricole. Prima este reprezentată de cultivatorii de legume care nu au o infrastructură post-recoltare dezvoltată. A doua - producătorii agricoli non-profil, care au însămînțat ceapă în 2023 sub impresia prețurilor fără precedent de ridicate pentru acest produs în sezonul trecut.

Aproape pe tot parcursul lunii septembrie prețurile la ceapă în Moldova s-au menținut în medie la nivelul de 5 lei/kg. Potrivit specialiștilor întreprinderilor comerciale, un suport mic, dar important pentru conjunctura prețurilor a oferit cererea pentru ceapa de calitate medie și înaltă din partea cumpărătorilor-exportatori, care au expediat loturi relativ mici de acest produs în țările UE (România, Austria) și Marea Britanie.

Cu toate acestea, în a doua jumătate a lunii septembrie, piața UE a devenit saturată cu ceapă est-europeană și asiatică, iar cererea pentru ceapă a scăzut, ceea ce a afectat indirect achizițiile de ceapă în Moldova. Cît timp va dura pauza în procesul de export al cepei moldovenești – nu se șie. Avînd în vedere perspectivele neclare privind aprovizionarea externă, este puțin probabil că comercianții vor dori să plătească un preț mai mare pentru ceapă.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?