Veste bună pentru șoferi: Petroliștii au ieftinit carburanții

Veste bună pentru șoferi: Petroliștii au ieftinit carburanții

Mai multe companii au redus cu 0,9-3,2 la sută prețurile cu amănuntul la carburanți, la numai două zile după aprobarea de către Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a noii metodologii de formare a prețurilor.


Potrivit acesteia, prețurile la pompă sînt stabilite de către operatori.


Reprezentanți ai unor mari companii petroliere au declarat în ședința publică a ANRE că vor reduce prețurile la pompă, care nu corespund în prezent costurilor reale.


Prețul la pompă la cea mai solicitată benzină cu cifra octanică A-95 afișat astăzi de stațiile PECO este în medie de 18,47 lei per litru, cu 42 de bani mai puțin decît cel anterior. Prețul la motorină este de 16,62 lei pe litru, iar la gazul lichefiat de 10,72 lei pe litru, potrivit sire-urilor oficiale ale companiilor.


Prețurile plafon de vînzare cu amănuntul al benzinei Premium-95 au fost înghețate la 7 august 2018 la nivel de 19 lei și 1 ban pentru un litru, iar cel al motorinei - 16 lei și 89 de bani litrul.


Potrivit Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, aprobată la 11 martie 2019 de ANRE, prețurile la benzină și motorină vor fi calculate de operatori. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu va mai stabili prețurile plafon.


Conform metodologiei aprobate, prețurile vor fi stabilite luînd în considerare costurile și ratele de rentabilitate anuale pe produsele petroliere comercializate, pe întreprindere, de cel mult 10 la sută. Acest lucru este prevăzut și în amendamentele aprobate de parlament, în cadrul ultimei sale ședințe la Legea privind piața produselor petroliere, și care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load