COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

Transportul public s-a scumpit cu 1 leu

30 noi. 2021,, 15:14   Economie
7621 0

Locuitorii din Comrat vor fi nevoiți să achite mai scump pentru o călătorie cu transportul public. Decizia autorităților locale va intra în vigoare de la 1 decembrie. Majorarea tarifelor va crește costul călătoriei pînă la 4 lei.

Majorarea tarifelor a fost cerută de trei agenți economici, care asigură circulația transportului public în oraș. Motivînd solicitarea prin numărul mic de pasageri și creșterea prețurilor la carburanți, transportatorii au cerut o majorare de la 3 la 5 lei, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

În urma discuțiilor, s-a stabilit că, începînd cu 1 decembrie, costul călătoriei pentru copii de la 12 ani v fi de 4 lei, copii cu vîrsta cuprinsă între 7 și 12 ani vor achita 2 lei, iar cei pînă la 7 ani vor merge gratuit.

În schimb, autoritățile locale au prelungit scutirea de anumite taxe și impozite și pentru 2022, în sumă de 200 mii lei.

La moment, în Comrat circulă 11 microbuze, administrate de trei agenți economici, taxa la moment fiind de 3 lei per călătorie.


Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a calificat anterior drept nejustificate solicitările transportatorilor, care cer majorarea tarifului pentru călătorii. „Pînă a cere ceva, cred că, întîi, este nevoie de a oferi ceva. Transportatorii sînt rugați să investească mult mai serios în modernizarea autovehiculelor, așa cum prevede legea”, a precizat ministrul.

Comentariul acestuia vine după ce, transportatori din toată țara au protestat în fața Guvernului, la data de 25 noiembrie, nemulțumiți de faptul că Ministerul Infrastructurii a refuzat solicitarea de majorare a tarifelor pentru călătorii și că nu ia atitudine față de „schemele de corupție” pe care le-au prezentat instituției reprezentanții APOTA. Șoferii s-au plîns că au salarii mici și că sînt „terorizați de poliție și ANTA”, iar administratorii susțin că din cauza scumpirilor, nu pot achita salariile și întreține mașinile. Totodată, ei au acuzat ANTA că în loc să îi susțină, ar proteja în continuare schemele de corupție deja existente de ani buni, iar autoritățile „se fac că plouă”.

Transportatorii au declarat că i-a „ajuns cuțitul la os” și că nu mai pot lucra în condițiile în care totul se scumpește, inclusiv carburanții, crește costul asigurărilor, prețul pieselor de schimb pentru mașini, iar tariful pentru călătorie rămîne neschimbat. Ei au cerut de la Ministerul Infrastructurii facilități, pentru a nu pune pe umerii cetățenilor majorarea costului unei călătorii cu microbuzul și au declarat că au fost ignorați de autorități pînă în prezent. În caz contrar, ei au spus că într-adevăr, vor cere dublarea tarifului, iar dacă nu vor fi auziți - vor face grevă generală și vor stopa toate unitățile de transport.

1

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X