X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Serebrian: "Interesul nostru nu este să asfixiem întreprinderile din stînga Nistrului"

17 ian. 10:25   Economie
3527 0

Informațiile vehiculate în presă precum că prevederile noului Cod vamal vizează doar agenții economici din stînga Nistrului sînt eronate, acestea se referă la anteprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Potrivit lui Serebrian, în urma acestor modificări, au fost anulate taxele de proceduri vamale pe care antreprenorii din stînga Nistrului le achitau începînd cu 2023, și au fost introduse taxe vamale unice, egale pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Vicepremierul a precizat astăzi, în cadrul unui briefing, că în ciuda polemicilor, noul Cod vamal a fost aprobat și nu va fi modificat.

"Aceste taxe vamale nu sînt nici TVA, nici accize. Sigur că volumul acestor taxe e mai mare, comparativ cu cele aplicate anul trecut. Dar este greu de spus cît de mare, pentru că nu cunoaștem volumul total al comerțului din 2024, nu cunoaștem destinația - țările operațunilor de import-export. Este important de menționat că aceste taxe nu se aplică pentru acțiuni de import- export cu statele cu care avem acorduri de liber schimb, dar cea mai mare pare a volumului comerțului regiunii transnistrene este fie cu țările UE, fie cu țările CSI, și aici acordul de liber schimb încă nu a fost anulat. Cu Turcia de asemenea avem un acord de liber schimb. Singura țară din top 10 țări cu care nu avem un acord de liber schimb este China.

Dacă facem o extrapolare a volumului comerțului regiunii pentru 2023, cu aplicarea retroactivă a taxelor, ajungem la suma de 100-120 de milioane de lei. Dacă ar fi fost aplicate taxele de proceduri vamale se ajungea la 60 de milioane de lei. Deci diferența e de 2,5 milioane de dolari, dar în niciun caz sumele care s-au vehiculat în presă", a explicat Serebrian.

Vicepremierul pentru Reintegrare a răspuns și la întrebările legate de destinația în bugetul de stat a acestor taxe percepute de la agenții economici din stînga Nistrului. Potrivit lui, speculațiile pe seama faptului că aceste taxe vor fi cheltuite în dreapta Nistrului, fără a ține cont de interesele populației din stînga Nistrului, sînt nejustificate.


"Este de fapt o retorică falsă, întrucît anul trecut, 50 de mii de cetățeni din partea stîngă a Nistrului au beneficiat de servicii medicale în partea dreaptă. Mai mulți tineri din stînga Nistrului își fac studiile în partea dreaptă. Avem un număr mare de pensionari, zeci de mii, care primesc pensie și în partea dreaptă a Nistrului. Dacă ar fi să contabilizăm volumul cheltuielilor din bugetul de stat pentru cetățenii din stînga Nistrului, noi am egala sau chiar am depăși această sumă care este preluată din taxele vamale. Fără îndoială acești bani se întorc în regiunea transnistreană, se întorc în burse, pensii, servicii medicale".

"Nu facem nicio diferențiere și interesul nostru nu este asfixierea întreprinderilor din stînga Nistrului, noi vrem ca ele să funcționeze, dar în conformitate cu legile R.Moldova, în același cîmp concurențial", a mai precizat vicepremierul.

Oleg Serebrian a mai menționat că în ciuda rezistenței din partea Tiraspolului față de noile prevederi, Codul vamal a fost aprobat și nu va fi modificat.

Menționăm că începînd cu 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxa vamală pe principii generale, pentru a asigura principiul egalității pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Moldova. Tiraspolul a considerat acest lucru drept o aplicare a unor noi forme de presiune economică asupra antreprenorilor transnistreni implicați în activitatea economică externă, menționînd că acest lucru va duce la pierderi considerabile, creșterea prețurilor la produsele pentru cetățeni etc.

Decizia nu este văzută cu ochi buni nici de experți. Economista Galina Șelari a declarat că noile prevederi vor avea un impact negativ asupra economiei întregii Moldove, iar părțile trebuie să găsească un compromis rezonabil înainte ca să apară consecințe negative.

3
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?