X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Alexandru Flenchea, despre tensiunile dintre Chișinău și Tiraspol: "Problema e în lipsa de comunicare"

17 ian. 06:05   Economie
3046 0

Decizia privind perceperea taxelor vamale la importul mărfurilor în regiunea transnistreană este una firească, susține Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru reintegrare, în contextul situației tensionate din jurul Transnistriei în legătură cu recenta introducere de către autoritățile moldovenești a taxelor pentru întreprinderile locale.

Într-un comentariu pentru Noi.md, Alexandru Flenchea a precizat că deși aceste modificări trebuiau operate mai devreme sau mai tîrziu, problema este în modul în care a fost gestionată situația de autoritățile de la Chișinău.

În opinia lui, discuția care a avut loc azi la Tiraspol între Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev ar fi trebuit să aibă loc cu cîteva luni în urmă, iar subiectul taxelor trebuia discutat direct cu agenții economici din stînga Nistrului și atunci criza ar fi fost evitată.

"Eu cred că autoritățile de la Chișinău, pentru a opri campania propagandistică pe care o urmărim la Tiraspol, ar fi trebuit să vorbească, în primul rînd cu agenții economici și persoanele juridice ale Republicii Moldova din stînga Nistrului exact în felul, în care a informat agenții economici de pe malul drept. Autoritățile au avut o campanie de informare, în care le-au povestit despre prevederile principale, care vor fi condițiile de activitate, începînd cu 1 ianuarie 2024, lucru care nu s-a întîmplat și în raport cu companiile din stînga Nistrului. Nu că asta ar fi prevenit opoziția din partea administrației de la Tiraspol, dar subiectul era să fie epuizat pînă la 1 ianuarie 2024, adică pînă în momentul intrăii în vigoare a prevederilor noului Cod Vamal și atunci azi nu am fi trecut prin această criză", a explicat Flenchea.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare mai spune că modificările legislative care au stîrnit controverse au fost adoptate încă acum doi ani de Parlament, iar acum autoritățile lichidează restanțele acumulate.


"În mod evident vorbim despre decizii legislative, o lege organică, Cod vamal, lege aprobată în Parlament încă acum doi ani, lucru care nu poate fi schimbat și nici nu trebuie să fie schimbat, dar ceea ce se întîmplă acum, probabil, autoritățile lichidează restanțele acumulate anul trecut. Repet - problema e în felul în care a fost discutată această situație, lipsa de comunicare în raport cu companiile din stînga Nistrului, dar se pare și un deficit de comunicare pe interior, aici la Chișinău, între diferite instituții de stat", a mai explicat Flenchea.

Menționăm că începînd cu 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxa vamală pe principii generale, pentru a asigura principiul egalității pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Moldova. Tiraspolul a considerat acest lucru drept o aplicare a unor noi forme de presiune economică asupra antreprenorilor transnistreni implicați în activitatea economică externă, menționînd că acest lucru va duce la pierderi considerabile, creșterea prețurilor la produsele pentru cetățeni etc.

Decizia nu este văzută cu ochi buni nici de experți. Economista Galina Șelari a declarat că noile prevederi vor avea un impact negativ asupra economiei întregii Moldove, iar părțile trebuie să găsească un compromis rezonabil înainte ca să apară consecințe negative.

4
1
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?