Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Scheme ilegale sau beneficii: ce cred moldovenii despre contractul pentru gaze semnat de Chișinău cu Moscova

23 mar. 14:00   Economie
5847 0

Compania de cercetare sociologică IMAS a prezentat în data de 21 martie rezultatele studiului Barometrul Socio-Politic, notează Noi.md.

În cadrul sondajului, respondenții și-au exprimat opiniile în privința mai multor aspecte sociale, economice și politice, inclusiv au fost rugați să se expună și față de contractele actuale pentru gaz și electricitate.

În acest sens, 40 la sută din respondenți au menționat că aceste contracte ar trebui investigate de procuratură pentru că ar putea fi găsite nereguli. Alte 35% cred că aceste contracte ascund scheme ilegale prin care se îmbogățesc cei aflați la putere. Doar 11 la sută din cei intervievați au menționat că, în olpinia lor, contractele sînt corecte, în interesul Moldovei și a cetățenilor ei. Totodată, 14% le-au revenit respondeților care au optat pentru varianta nu știu/nu răspund.


Datele Barometrului IMAS au fost culese în perioada 9 februarie – 27 februarie 2024. Interviurile au fost realizate la domiciliile respondenţilor, volumul eşantionului a fost de 1.091 respondenţi, cu vîrsta de 18 ani şi peste.

Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv Transnistria, iar eroarea maximă de eşantionare este de ±3.0%.

Potrivit datelor Moldovagaz, volumul de gaze naturale consumate în Republica Moldova în 2023 a fost de 657,2 milioane de metri cubi (m.c.), la un cost total de 14 miliarde 762,7 milioane de lei.

Amintim că recent Victor Parlicov, ministrul Energiei, a reiterat că Republica Moldova va achiziționa gaze la cele mai avantajoase prețuri de la orice furnizor, inclusiv de la Gazprom, dacă acesta va oferi cel mai mic preț pe piața internațională.

Totodată, expertul în economie, Veaceslav Ioniță, a menționat în studiul său din data de 7 februarie curent că doar anul trecut Moldova a plătit pentru achiziția de gaze naturale cu 200 milioane de dolari mai mult decît prețul mediu din Uniunea Europeană (UE). Anul 2023, în țara noastră, a început cu un preț de achiziție a gazelor naturale de 1136,6 dolari pentru 1000 m3, spune expertul.

"Era cu 422 de dolari sau cu 59% mai mult decît prețul mediu de achiziție din UE. Prin prețul mediu de achiziție din UE se are în vedere prețul plătit de cumpărător la hotarul țării, cea ce este comparabil cu prețil plătit de Moldovagaz".

Expertul a mai evidențiat că, deși în decembrie 2023 și ianuarie 2024, în Europa, se îregistrase o scădere pronunțată a prețului de achiziție a gazelor naturale, în Moldova, prin Dispoziția nr. 97 din 27.12.23 a Comisiei pentru Situații Excepționale, Moldovagaz, prin derogare de la legislația actuală, a fost obligată să procure la un preț majorat de la Energocom gaze naturale.

"Prețul de achiziție pentru perioada ianuarie 2024 – aprilie 2024, indiferent de evoluția din UE, a fost stabilit în valoare fixă de 550 euro/1000m3. Pentru ianuarie 2024, acest preț de achiziție a consituit 601 dolari/1000m3 sau cu 77% mai mult decît prețul mediu din UE".

Menționăm că Procuratura Generală (PG) încă investighează negocierea contractului cu Gazprom. Cauza penală a fost pornită la 29 aprilie 2022. Potrivit responsabililor de la PG, obiectul investigației sînt pretinsele încălcări comise în procesul negocierilor privind prelungirea la 29 octombrie 2021 a contractului încheiat între „Gazprom” și ,,Moldovagaz".

Negocierile de la Sankt Petersburg din 2021 s-au încheiat cu semnarea unui acord dintre cele două părți pe un termen de cinci ani. În timp ce Andrei Spînu, cel care a semnat documentul la Moscova cu partea rusă, a spus că doarme liniștit cu deciziile luate, acesta a fost dur criticat de alți politicieni. Astfel, preşedintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a spus anterior că "modul în care a fost negociat acest contract cu Gazprom și condițiile asumate de către partea moldovenească sunt ca un topor deasupra capului nostru".

Și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, spunea în februarie 2022 că formula de calcul a prețului gazului a devenit total dezavantajoasă pentru țara noastră.

"Moldovenii au fost nenorociți cu unele amendamente la formula de calcul a prețului gazului. Dacă în contractul vechi, cotațiile spot se luau în considerare în formulă în proporție de 30% doar pe lunile lunile aprilie-septembrie, cînd consumul de gaz pe malul drept este redus, apoi după noul contract, prețul de piață se ia în calcul în aceeași proporție și în perioada octombrie-martie, cînd consumul de gaze este cam de 3 ori mai mare".

În data de 1 martie curent, președintele Consiliului de Administrație al SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, a declarat că în această lună prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de "Gazprom" către Republica Moldova, ținînd cont de puterea calorifică, va fi de 339,75 de dolari pentru o mie de metri cubi.

2
0
1
3
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?