Salariu mediu pe economie a crescut

Salariu mediu pe economie a crescut

 Cîștigul salarial mediu lunar nominal brut a crescut, în primul trimestru 2019, cu 17,2 la sută față de perioada similară a anului precedent, cu mult peste așteptările oficialităților și experților.


Ministerul Economiei și Infrastructurii anticipează o majorare în acest an a salariului nominal brut pe economie cu 9 la sută, informează MOLDPRES.


Biroul Național de Statistică (BNS) a anunțat vineri, 7 iunie, că salarial mediu lunar nominal brut s-a ridicat în ianuarie-martie la 6923,0 lei (340 euro).


Potrivit BNS, cea mai mare creștere, de 20,5 la sută, s-a înregistrat în sectorul bugetar, urmare a acțiunilor promovate de guvern la sfîrșitul anului trecut. Salariul în instituțiile și întreprinderile finanțate de la buget s-a cifrat în primul trimestru la 6842,0 lei. În sectorul economic (real) creșterea a fost de 13,9 la sută, pînă la 6 954,3 lei.


Indicele cîștigului salarial real pentru trimestrul I 2019, față de perioada similară a anului precedent (calculat ca raport între indicele cîștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), a fost de 114,3%, sau în creștere cu 14,3 la sută față de nivelul anului trecut.


Cele mai mari salarii le-au ridicat angajații din sectorul informații și comunicații - de 15 454 lei, activități financiare și de asigurări – 12 502 lei, angajații din domeniul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat - peste 10920 de lei, din administrația publică și apărare; asigurări sociale obligatorii - 9404 lei.


    Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

    Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

    Mai multe

    Sondaj Toate

    load