COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7823
Criza energetică stiri: 477

Republica Moldova şi Ucraina au stabilit pentru anul viitor 60 de mii de autorizații pentru transportul rutier de mărfuri

9 dec. 2021,, 15:15   Economie
1243 0

Republica Moldova şi Ucraina au stabilit, pentru anul 2022, cota de 60 de mii de autorizații pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri, cu posibilitatea negocierii cotelor suplimentare pe parcursul anului, în baza indicilor schimburilor comerciale între state. La această înțelegere s-a ajuns în cadrul Comisiei mixte moldo-ucrainene în domeniul transportului rutier internațional, desfășurată recent, în format online, transmite MOLDPRES.

Referitor la transportul rutier de persoane, părțile au decis organizarea unei ședințe la nivel de experți în primul trimestru al anului 2022, pentru inventarierea rețelei de rute regulate între Republica Moldova și Ucraina. Pentru transportul ocazional de persoane, contingentul preliminar pentru anul 2022 va constitui 2200 de autorizații.

De asemenea, părțile au convenit asupra inițierii negocierilor unui nou Protocol de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind traficul rutier internațional din 20 martie 1993, în vederea liberalizării transportului de mărfuri între ambele state.

“În ceea ce ţine de problemele cu care se confruntă operatorii de transport moldoveni în cadrul procedurilor de control pe teritoriul Ucrainei, Chişinăul a solicitat soluționarea problemei privind imposibilitatea conducătorilor auto de a lua cunoștință cu procesele-verbale de contravenție la momentul întocmirii acestora, precum și refuzul din partea autorităților de control de a elibera un exemplar al procesului-verbal. Partea ucraineană a informat că, pînă la sfîrșitul lunii ianuarie a anului 2022, este planificată introducerea unor noi formulare a proceselor verbale, care prevăd prezența unui al doilea exemplar, pentru a fi înmînat conducătorului auto la momentul întocmirii”, indică Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA).

Membrii comisiei au menţionat dinamica pozitivă a fluxurilor de export și import de mărfuri în anul 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020. Ucraina este pe locul patru la indicii importului și locul cinci - la exportul mărfurilor din Republica Moldova.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X