COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Procedura de export în UE a produselor ecologice din Moldova va fi simplificată

Procedura de export în UE a produselor ecologice din Moldova va fi simplificată

Procedura de export în UE a produselor ecologice din Moldova va fi simplificată. Astfel, certificatele eliberate pentru produsele agroalimentare vor fi recunoscute pe piața europeană, iar producția ecologică va fi exportată mai ușor în UE.

Executivul a aprobat astăzi proiectul Legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice, transmite Noi.md.

Noile prevederi vor contribui la buna funcționare a pieții interne, asigurarea concurențe loiale și sporirea încrederii cetățenilor în produsele etichetate drept ecologice. Documentul prevede recunoașterea la nivel internațional a autorităților de certificare din Republica Moldova – aceste modificări vor permite producătorilor să exporte în UE produsele cu mențiunea „ecologic”.


În același timp, organismele de certificare internaționale acreditate în UE nu vor mai fi obligate să se reacrediteze și în Republica Moldova. Acest fapt va permite producătorilor să acceseze subvențiile, chiar dacă își certifică producția la autoritățile internaționale. Pînă în prezent, de subvenții beneficiau doar producătorii care apelau la autoritățile naționale.

Proiectul de lege stabilește normele aplicabile producției ecologice – astfel, nu este permisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri), fertilizatorilor pentru sol și a altor produse contraindicate în agricultura eco. Produsele etichetate ca fiind ecologice vor conține cel puțin 95% de ingrediente bio. Pentru a crește astfel de produse, agricultorii vor folosi doar semințele obținute prin metode organice, iar, ulterior, produsele eco vor fi păstrate separat de cele neecologice.

Totodată, legea instituie un sistem de supraveghere în domeniul agriculturii ecologice și stabilește atribuțiile autorităților competente. Pentru asigurarea unui control mai riguros în procesul de certificare este inclusă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, legea stabilește modelul unic pentru certificatele care vor fi eliberate producătorilor – pînă acum, fiecare autoritate elibera certificate de formate diferite.

Produsele ecologice sînt cele obținute fără intervenții genetice și utilizarea substanțelor chimice. În prezent, în Republica Moldova activează 136 de companii specializate în cultivarea produselor ecologice. Anul trecut, în țările membre UE au fost exportate circa 52 mii de tone de produse certificate ecologic.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load