Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Prețurile mondiale ale petrolului sînt în scădere

19 ian. 2023,, 18:45   Economie
1886 0

Prețurile petrolului au scăzut cu 1 dolar joi, 19 ianuarie, din cauza temerilor de recesiune, deoarece reducerea bruscă a vînzărilor și producției cu amănuntul din SUA au diminuat perspectivele cererii.

Datele din industrie care arată o creștere neașteptată a stocurilor de petrol din SUA au influențat și prețurile. Informația este difuzată de RBC-Ucraina, care facereferire la Reuters.

Contractele futures pe petrol Brent au scăzut cu 1%, pînă la 84,16 dolari pe baril, după ce au pierdut aproximativ 1% miercuri. Contractele futures pentru US West Texas Intermediate (WTI) au scăzut, de asemenea, cu 1,1%, pînă la 78,58 dolari pe baril.

„Datele economice mai slabe din SUA au umbrit perspectivele pentru cererea de petrol, pe măsură ce temerile de recesiune au reapărut. Sentimentul de împotrivire la risc a împins prețurile la mărfurile sensibile la creștere, în special petrolul”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.

Potrivit acesteia, luarea de profit poate fi, de asemenea, motivul care a influențat prețul petrolului înainte de lansarea unor rapoarte majore de tehnologie în SUA.


Vînzările cu amănuntul din SUA au scăzut cel mai mult într-un an în decembrie, deoarece achizițiile de mașini și o serie de alte bunuri au scăzut, împingînd spre scădere cheltuielile consumatorilor și economia în general înainte de 2023.

Producția din SUA a scăzut, de asemenea, mai mult decît se aștepta în decembrie, înregistrînd cea mai mare scădere din aproape doi ani, deoarece costurile mai mari ale împrumuturilor au afectat cererea de bunuri.

Cu toate acestea, oficialii Rezervei Federale au spus că ratele trebuie crescute peste 5%, chiar dacă inflația dă semne de vîrf și activitatea economică încetinește.

„Acest lucru a ridicat amenințarea unei recesiuni, ceea ce a dus la reducerea apetitului pentru risc”, au spus analiștii de la ANZ Research.

În plus, datele Institutului American de Petrol au arătat că stocurile de țiței din SUA au crescut cu aproximativ 7,6 milioane de barili în săptămîna încheiată pe 13 ianuarie. Cu toate acestea, stocurile de distilate, inclusiv motorină și păcură, au scăzut cu aproximativ 1,8 milioane de barili.

Avînd în vedere că o creștere agresivă a ratei dobînzii încă nu este exclusă, dolarul american a crescut, cîntărind cererea de petrol, deoarece un dolar mai puternic face ca mărfurile să fie mai scumpe pentru cei care dețin alte valute.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că cererea record de petrol în 2023 va fi de 101,7 milioane de barili pe zi. În același timp, aproape jumătate din creștere va veni din China după ridicarea restricțiilor impuse în legătură cu COVID.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?