X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Prețul petrolului crește la sfîrșitul anului

30 dec. 2022,, 13:15   Economie
1875 0

Prețurile petrolului au crescut vineri, 30 decembrie și sînt pe drumul spre a doua creștere anuală consecutiv, deși modest, într-un an turbulent marcat de aprovizionarea redusă din cauza războiului din Ucraina, a unui dolar puternic și a cererii slăbite din partea celui mai mare importator de țiței din lume – China, relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 0,2%, pînă la 83,66 dolari pe baril, după ce au scăzut cu 1,2% în sesiunea precedentă. Brent va încheia anul cu 7,6% după ce a crescut cu 50,2% în 2021. În martie, prețurile au urcat la un vîrf de 139,13 dolari barilul, un nivel nemaivăzut din 2008, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, alimentînd preocupările privind aprovizionarea și securitatea energetică.

Țițeiul West Intermediate din SUA a crescut cu 0,3%, pînă la 78,63 USD, după ce a scăzut cu 0,7% joi. Se estimează că WTI va crește cu 4,5% în 2022, după ce a crescut cu 55% anul trecut.

În timp ce o intensificare a călătoriilor de vacanță la sfîrșitul anului și interzicerea Rusiei privind vînzarea petrolului și a produselor petroliere susțin prețul petrolului, consumul mai scăzut din cauza înrăutățirii situației economice anul viitor va compensa deficitul de aprovizionare, a declarat analistul CMC Markets Leon Li.

"Rata șomajului global este de așteptat să crească rapid în 2023, ceea ce va limita cererea de energie. Prin urmare, cred că prețul petrolului ar putea scădea la 60 de dolari anul viitor", a spus el.


Prețurile petrolului au scăzut rapid în a doua jumătate a acestui an, deoarece băncile centrale din întreaga lume au crescut ratele dobînzilor pentru a lupta împotriva inflației prin creșterea dolarului american. Acest lucru a făcut ca bunurile denominate în dolari să fie o investiție mai costisitoare pentru deținătorii de alte valute.

În plus, restricțiile din China privind COVID-19, care au fost ridicate abia în decembrie, au spulberat speranțele celui de-al doilea mare consumator din lume pentru o redresare a cererii de petrol. În timp ce China se așteaptă să își revină lent în 2023, o creștere a cazurilor de COVID din țară și temerile de recesiune globală întunecă perspectivele cererii pentru mărfuri.

„Recenta relaxare a restricțiilor de călătorie era de așteptat să stimuleze cererea de petrol, dar creșterea bruscă a cazurilor de COVID în China a stîrnit îngrijorări serioase cu privire la un potențial focar global”, a declarat John Driscoll, director al consultanței JTD Energy Services.
Ca răspuns la creșterea numărului de cazuri de COVID în China, mai multe țări, inclusiv SUA, Coreea de Sud și Japonia, au introdus teste COVID obligatorii pentru călătorii din China.

Compania de date de sănătate a estimat că, probabil, aproximativ 9.000 de oameni din China mor din cauza COVID în fiecare zi, pe măsură ce infecția se răspîndește în cea mai populată țară din lume.

Privind în perspectivă în ceea ce privește aprovizionarea, sancțiunile occidentale vor forța Rusia să redirecționeze mai multe exporturi de țiței și produse petroliere din Europa către Asia.

În Statele Unite, creșterea producției în marile state producătoare de petrol a încetinit, în ciuda prețurilor mai mari. Inflația, problemele lanțului de aprovizionare și incertitudinea economică i-au determinat pe directori să-și reducă așteptările, a constatat cel mai recent sondaj al Federal Reserve Bank din Dallas.

"Anul acesta a fost neobișnuit pentru piețele de mărfuri, deoarece riscurile de aprovizionare au dus la creșterea volatilității și la creșterea prețurilor. Anul viitor va fi un alt an de incertitudine și volatilitate ridicată", a declarat analistul ING Eva Manti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?