X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Opinii: Independența energetică nu există

22 iun. 2023,, 09:15   Economie
1994 1

Este adevărat că securitatea energetică costă, independență energetică nu există și acest proces nu este unul deloc ușor, dar este legat inclusiv și de parcursul nostru european. Chișinăul este inclus în foarte multe inițiative energetice ale României, acum depinde foarte mult de partea română, cît de bine va acționa, cît de eficient.

Declarațiile au fost făcute de expertul în politici europene, Andrei Curăraru și preşedintele ESGA Bucureşti, Angela Grămadă, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Interconectările vitale cu România în timpul de față răspunde la o întrebare esențială care se numește redundanță, ce se întîmplă dacă noi nu putem să luăm din altă parte energie și parțial gaz. Este adevărat că securitatea energetică costă, independență energetică nu există și acest proces nu este unul deloc ușor, dar este legat inclusiv și de parcursul nostru european. Și, după mine ceea ce trebuie ca R. Moldova să transmită ca mesaj clar, este că noi dorim această securitate energetică promovată și o să ne asumăm în timp, inclusiv și costurile respective pe care mi le asumăm cu toții cînd achităm facturile”, a spus expertul în politici europene.

Cu toate acestea, Andrei Curăraru a menționat că ceea ce poate să ofere România este o inter conectare la o infrastructură care funcționează la standardele europene și la care trebuie să ne orientăm și noi,

„Inclusiv chiar dacă asta o să implice costuri de schimbare a parametrilor ș.a.m.d. pentru că dacă noi nu mergem pe calea aceasta, noi rămînem la fel de șantajabili și de fiecare dată cînd o să mergem la Moscova să negociem ceva, o să fie implicate direct sau indirect și aspecte politice. Parcursul nostru european nu trebuie să fie afectat inclusiv și de acest factor care din păcate ne-a afectat decenii, de la apariția noastră ca stat independent. România pe moment poate să răspundă la întrebare ce se întîmplă în scenariul cel mai rău, iar în timp poate să ne de-a un exemplu cum să devenim mai independenți și cum să devenim inclusiv și mai eficienți”, mai spune expertul în politici europene, Andrei Curăraru.


Totodată, Angela Grămadă spune că Chișinăul este inclus în foarte multe inițiative energetice ale României și că acum depinde foarte mult de partea română, cît de bine va acționa, cît de eficient.

„În prezent, există deja o listă de proiecte, există o listă de inițiative printre care și cele energetice care au prioritate și pentru care deja se vorbește în termeni foarte concreți de asistență financiară, de asistență tehnică care vine inclusiv cu expertiza de care vorbeam. Asta înseamnă că instituțiile publice și reprezentanții instituțiilor publice, indiferent de țara de origine România sau R. Moldova nu vor mai putea să schimbe atît de ușor și pentru că nu își doresc acest lucru în condițiile actuale, în contextul regional actual să schimbe ordinea priorităților. Practic acea situație în care R. Moldova rămîne pe agenda politicii de securitate energetică a României ca unul dintre elementele care trebuie să fie promovate, cred că va avea continuitatea și în această situație. Poate că e bine că sînt prevăzute elemente care să se refere la R. Moldova, partea proastă e că anul 2027 este destul de departe ca să poată R. Moldova să beneficieze imediat, iar cetățenii să resimtă acest lucru. Pe de altă, parte vorbim despre investiții pe termen lung, vorbim despre consolidarea dialogului și parteneriatului bilateral dintre R. Moldova pe termen lung, fără ca acesta să mai poată fi influențat de anumite forțe politice de o parte sau de altă parte a Prutului,” a menționat preşedintele ESGA Bucureşti, Angela Grămadă.

0
0
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?