X 
Cutremure stiri: 501

Opinie: Moldova ar trebui să impoziteze deprinderile dăunătoare

21 ian. 2019,, 17:00   Economie
4042 5

În Moldova, pentru o luptă mai eficientă contra fumatului, ar trebui să fie impozitate deprinderile dăunătoare, transmite Noi.md.

Este opinia expusă de expertul pe probleme de economie IDIS “Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care a menţionat că majorarea prețurilor la produsele de tutungerie este un mic instrument de luptă contra fumatului, deoarece această problemă poate fi dezrădăcinată numai în cazul unei abordări complexe.

Expertul „Viitorul” este de părere că pentru fumători mai trebuie introdus un impozit, acela pentru deprinderea dăunătoare. Această necesitate se explică prin faptul că pentru un fumător Compania Națională de Asigurări în Medicină cheltuiește mai mult ca pentru un cetățean care nu fumează.

El a menţionat că prima țară care a obținut succese în lupta cu fumatul este SUA. În Statele Unite, în decursul unui sfert de secol mortalitatea în urma bolilor oncologice a scăzut cu 27%, adică ei au salvat cca 2,5 milioane de vieți omenești.

„Iată de ce trebuie să luptăm cu fumatul prin măsuri complexe. Noi am pornit deja pe această cale. În anul 2009, în Republica Moldova, accizele pentru produsele de tutungerie erau cele mai mici din lume. Venitul bugetului la acest capitol era de cca 100 milioane lei. Datorită prețurilor joase, înflorea contrabanda cu țigări, din Moldova erau scoase loturi enorme de produse de tutungerie. Acum zece ani, un pachet de țigări costa doi lei, azi numai acciza pentru acesta e 10 lei. Dar chiar și așa avem accize de cca 10 ori mai mici ca în țările UE, însă problema se rezolvă totuși și veniturile bugetare la acest capitol au crescut semnificativ”, a declarat Veaceslav Ioniţă.


Potrivit datelor oferite de expertul în economie, în prezent, veniturile bugetului de stat, provenite din accizele pentru produsele de tutungerie, au crescut și constituie mai bine de 2,5 miliarde lei.

„Pentru a înțelege cît de tangibile sînt veniturile bugetului de stat din majorarea accizelor, pot spune că ele-s de cinci ori mai mari ca veniturile obținute din impozitele pe bunuri imobiliare, achitate de toți cetățenii Moldovei, spune V. Ioniță. Altfel spus, fumătorul plătește de cinci ori mai mult ca proprietarii de case, clădiri, construcții, companii de stat din Moldova. În RM impozitul pe venit este nimic comparativ cu impozitarea fumătorilor. Azi acesta este un element semnificativ al veniturilor la bugetul de stat, iar dependența fumătorilor de acest obicei prost contribuie la completarea trezoreriei statului.

Totuşi, expertul IDIS «Viitorul» crede că pentru fumători mai trebuie introdus un impozit – acela pentru deprinderea dăunătoare. Această necesitate se explică prin faptul că pentru un fumător Compania Națională de Asigurări în Medicină cheltuiește mai mult ca pentru un cetățean care nu fumează.

„Anual, statul achită milioane de lei doar pentru tratarea bolilor provocate de dependența de țigări a fumătorilor, argumentează V. Ioniță. Iată de ce nu este corect ca un om, care fumează și își pune în pericol conștient sănătatea să achite pentru polița de asigurare medicală aceeași sumă, ca și acela care nu fumează. Deoarece compania suportă cheltuieli enorme pentru tratarea bolilor provocate de fumat, următoarea etapă de înăsprire a măsurilor, luate de stat în această luptă, trebuie să fie introducerea impozitului pentru deprinderile nesănătoase.

Această măsură poate fi inclusă în valoarea accizei și să fie, spre exemplu, de 0,5-1 leu per pachet de țigări, bani care automat vor fi transferați în fondul de asigurări medicale. Căci un fumător se îmbolnăvește mai des, apelează la ajutorul medicilor, iar pentru lecuirea lui Compania Națională de Asigurări în Medicină achită mai mulți bani. Chiar dacă fumătorul nu are o poliță medicală, el oricum beneficiază de un minim de servicii medicale garantate

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав