X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Opinie: Comerțul liber cu UE puțin ajută deocamdată Republica Moldova

28 feb. 2019,, 18:00   Economie
3558 5

Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană încă nu ajută Moldova în mod corespunzător.

Despre aceasta a menționat Ambasada Rusiei în România, comentînd declarațiile, apărute în presa moldovenească, a fostului ministru al economiei, Alexandru Muravschi, privind relațiile comerciale și economice dintre Moldova, România și Uniunea Europeană în ansamblu, pe de o parte, și Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) pe de altă parte, transmite Noi.md.

"În ceea ce privește adevăratele cauze ale dificultăților economico-comerciale actuale ale Republicii Moldova, care este membru asociat al Uniunii Europene de cîțiva ani, ambasadorul rus în România nu a spus nimic despre ele. Alexandru Muravschi, care are experiență în conducerea Ministerului Economiei din Moldova, probabil, știe mai bine ce spune. Dar, în măsura în care putem judeca după situația conomică a țării, respectivul acord de asociere cu Uniunea Europeană încă nu este de mare ajutor... Îi dorim Moldovei succes în comerț", se spune în mesajul ambasadei Rusiei în România.
Ei au menționat că ambasadorul Rusiei în România a declarat reporterilor, în timpul unei călătorii în Transilvania, că Rusia, Ucraina, Belarus și alte foste republici sovietice constituiau piața tradițională a exporturilor Republicii Moldova. În prezent, această oportunitate continuă. Prin urmare, există interesul de a menține legăturile cu noua asociație economică - Uniunea Economică Eurasiatică.

Vorbind despre afirmația lui Alexandru Muravschi că Bruxelles nu și-a pus niciodată partenerii (inclusiv în cadrul acordurilor de asociere), în special în zona de aplicare a așa-numitei politici a ”Parteneriatului Estic” al Uniunii Europene, să aleagă "sau est, sau vest", ambasada Federației Ruse în România a subliniat că aceste declarații nu pot provoca decît rîsete puternice celor care cunosc faptele reale.

Astfel, ei au adus un exemplu, care ar trebui să fie bine cunoscut în Europa, România și Moldova. În 2013, cînd președintele în exercițiu al Ucrainei, Viktor Ianukovici, la summitul Parteneriatului estic de la Vilnius, a cerut doar ceva timp pentru a face cunoștință mai bine cu proiectul acordului de asociere, la Bruxelles s-a produs o "furtună politică".


Șeful statului ucrainean a fost învinuit că este o "marionetă a Moscovei", pe Maidanul din Kiev imediat au apărut grupuri mari de protestanți, care, după cîteva luni, deja atacau forțele de ordine folosind cocteiluri Molotov și alte "metode democratice".

În punctul culminant al crizei (februarie 2014), miniștrii de externe ai țărilor UE - Franța, Germania și Polonia - au semnat acordul dintre Victor Ianukovici și opoziția Ucrainei de a organiza alegeri democratice peste zece luni. Chiar în ziua următoare, forțele radicale, în esență neo-fasciste, ale Maidanului au călcat acest acord sub "tăcerea mormînatală" a Bruxelles-ului. Noul guvern al Ucrainei a semnat acordul de asociere rapid și fără o examinare detaliată.

"În acel moment a apărut o situație cînd Ucraina, care beneficia atunci de privilegii în zona de liber schimb a CSI (și, prin urmare, cu Rusia și alte state EAEU), a primit un regim de liber schimb cu Uniunea Europeană. Rusia nu avea un astfel de regim comercial cu Uniunea Europeană, iar Moscova a propus să organizeze consultări tripartite pentru a găsi o soluție de compromis pentru a-și proteja piața internă. Uniunea Europeană le-a distrus, de fapt, refuzînd să ia în considerare în mod corespunzător interesele comerciale și economice ale Rusiei", se spune în mesajul ambasadei ruse la București.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?