Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Moratoriul asupra controlului de stat va fi prelungit, dar nu pentru toți

24 mai. 2020,, 11:32   Economie
2465

Parlamentul a aprobat un proiect de lege privind stabilirea unor măsuri pentru perioada stării de urgență în domeniul sănătății publice și modificarea unor acte normative, scrie point.md

Una dintre prevederile documentului stabilește pînă la data de 30 iunie, un moratoriu privind controlul de stat. O altă prevedere presupune prelungirea termenului de prezentare a rapoartelor financiare individuale și a rapoartelor financiare consolidate pentru 2019, de asemenea, pînă la 30 iunie, informează monitorul.fisc.md

Reamintim, 23 martie, Comisia pentru Situații Excepționale a introdus un moratoriu privind controlul de stat și a prelungit termenul de prezentare a rapoartelor financiare individuale pînă pe 1 iunie. Prin Decizia Comisiei Naționale Extraordinară de sănătate publică din 15 mai 2020, moratoriul asupra controlului de stat și termenele de prezentare a rapoartelor financiare au fost prelungite pentru perioada stării de urgență în domeniul sănătății publice - pînă pe 30 iunie.

Proiectul de lege prevede că se instituie moratoriu, pînă la data de 1 iunie 2020, asupra controlului de stat, inclusiv fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici şi/sau cerinţele specifice pentru genul de activitate desfăşurat, privind respectarea normelor de protecţie a muncii, planificat sau inopinat, efectuat la faţa locului, la sediile, locurile de desfăşurare a activităţii sau de aflare/păstrare a bunurilor persoanelor înregistrate în modul stabilit care desfăşoară activitate de întreprinzător, de către organele abilitate cu dreptul de a iniţia controale.

Moratoriul nu se aplică în cazurile în care există un pericol iminent pentru viaţa şi sănătatea populaţiei, pentru securitatea economică a statului şi pentru mediu, iar organul abilitat cu funcţii de control adresează Cancelariei de Stat un demers privind iniţierea controlului de stat la faţa locului.


Totodată, în proiectul de lege s-a stabilit că moratoriul nu se aplică în cadrul urmăririi penale; de Banca Naţională a Moldovei; de Curtea de Conturi a Republicii Moldova; de Comisia Naţională a Pieţei Financiare în privinţa persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară activitate de asigurare.

De asemenea, moratoriul nu se aplică controlului realizat de către organele responsabile de gestionarea sistemului public de asigurări sociale, în limita strict necesară şi în scopul verificării autenticităţii actelor ce confirmă stagiul de cotizare şi venitul asigurat, în temeiul cererii persoanelor care au solicitat stabilirea sau modificarea cuantumului pensiei; la cererea persoanelor fizice şi juridice privind eliberarea/prelungirea licenţelor, autorizaţiilor, certificatelor şi a altor acte permisive şi/sau privind constatarea unor fapte; la cererea consumatorilor, de către organele abilitate cu funcţii de protecţie a acestora în baza Legii nr.105/2003 privind protecţia consumatorilor, în cazul prezentării informaţiilor veridice despre încălcarea legislaţiei.

Controlul de stat este permis în limita strict necesară pentru concretizarea cuantumului creanţelor statului, în cadrul procesului de insolvabilitate sau de lichidare a persoanelor fizice sau juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător, precum și în legătură cu restituirea impozitelor, taxelor şi altor plăţi de la bugetul public nțtional.
Moratoriu nu se aplică în cazurile controlului modului de formare și aplicare a prețurilor.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав