X 
Criza energetică stiri: 1781
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Moldova și Turcia negociază aprovizionarea cu gaze

30 ian. 14:45   Economie
1773 1

Turcia negociază cu Republica Moldova pentru aprovizionarea cu gaze naturale.

Acest lucru îl declară ministrul Energiei și Resurselor Naturale al Turciei, Fatih Donmez, în timpul discursului său de la Istanbul la forumul „Secolul Turciei în energie”.

El a menționat că Turcia va organiza Summit-ul de la Istanbul privind gazele în perioada 14-15 februarie, unde intenționează să invite reprezentanți ai țărilor – producătoare și consumatoare de gaze din rîndul țărilor europene.

"Turcia va deveni în curînd un mare supermarket pentru comerțul cu gaze. În acest sens, vom organiza Istanbul Gas Summit-ul în perioada 14-15 februarie. La acesta, vom reuni producători din Orientul Mijlociu, din țările caspice, Asia Centrală și consumatori din Europa”, a spus el.

"În ultimii 20 de ani, am făcut investițiile necesare care ne vor permite să devenim un centru de comercializare a gazelor naturale. Acestea sînt transporturi, facilități de depozitare, rezervoare de GNL, conducte internaționale și a fost creată o piață angro de gaze", a spus ministrul turc.
Potrivit acestuia, în ultimul an, reprezentanții turci „au vizitat 15 țări din Europa, Asia și Golful Persic, ca parte a eforturilor diplomatice active în sectorul gazelor”.


„De asemenea, negociem cu consumatorii din regiunea noastră. Am semnat un acord cu Bulgaria pentru furnizarea a aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi de gaz anual pînă în 2035. Acesta reprezintă aproximativ 30% din consumul anual al Bulgariei. Avem negocieri similare cu Macedonia de Nord. , România și Moldova”, a spus Fatih Donmez.

El a mai subliniat că Turcia semnează un acord cu Omanul privind furnizarea a 1,4 miliarde de metri cubi de gaz anual. Acest acord va fi valabil pentru cel puțin 10 ani.

După cum s-a anunțat anterior, în timpul vizitei sale la Ankara, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a convenit cu ministrul Energiei și Resurselor Naturale Fatih Donmez pentru consolidarea cooperării moldo-turce în sectorul energetic. În acest context, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu va participa la summitul gazelor naturale, care va avea loc la Istanbul în perioada 14-15 februarie.

„În 2023, Moldova se va concentra pe dezvoltarea resurselor regenerabile și a eficienței energetice. Am invitat partea turcă să participe la aceste proiecte. Turcia este unul dintre liderii europeni în producția de energie regenerabilă și vrem să învățăm din experiența lor”, a spus Igor Grosu.

La o întrevedere cu președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Sentop, Igor Grosu a remarcat, în contextul crizei energetice globale, că experiența Turciei în acest domeniu poate fi un exemplu pentru Moldova, ale cărei autorități intenționează să coopereze cît mai strîns în acest domeniu.

„Actualul guvern este interesat să identifice cît mai multe proiecte de diversificare și eficiență energetică pentru a nu mai depinde de furnizorii care folosesc resursele energetice în scopuri politice”, a spus Igor Grosu.

2
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?