Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Grosu: Experiența Turciei în domeniul energetic este un exemplu pentru Republica Moldova

26 ian. 17:24   Politică
1489 0

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere la Ankara cu Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop.

Cei doi președinți de parlament au vorbit despre situația din regiune odată cu declanșarea războiului, evidențiind cele mai mari probleme cu care se confruntă Moldova din această cauză.

Igor Grosu a declarat că Republica Moldova depune eforturi în a menține pacea și ordinea în țară și de a construi o economie puternică și un stat care prețuiește și protejează fiecare cetățean al său. „Turcia joacă un rol important în procesul de negocieri și găsirea soluțiilor pașnice de a opri acest război din Ucraina”, a menționat șeful legislativului.

În contextul crizei energetice mondiale, Președintele Parlamentului a subliniat că experiența Turciei în acest domeniu poate fi un exemplu pentru Republica Moldova și autoritățile de la Chișinău își propun să coopereze cît mai strîns în acest domeniu.

„Actuala guvernare este interesată în a identifica cît mai multe proiecte de diversificare și de eficiență energetică pentru a nu mai depinde de furnizorii care folosesc resursele energetice în scopuri politice”, a spus Igor Grosu.


În contextul intensificării diplomației parlamentare, președinții Igor Grosu și Mustafa Șentop au discutat despre proiectele bilaterale și anume pe linia comisiilor parlamentare de specialitate, dar și în cadrul grupului de prietenie moldo-turc.

În cadrul discuțiilor, Igor Grosu a reiterat faptul că Republica Moldova este interesată în intensificarea schimburilor comerciale cu Turcia și atragerea investițiilor, Turcia fiind un partener comercial foarte important pentru țara noastră. Președintele Parlamentului a afirmat că, în pofida tuturor crizelor, Republica Moldova trebuie să continue să-și îmbunătățească mediul de afaceri, deoarece dezvoltarea afacerilor înseamnă mai multe locuri de muncă, venituri mai mari și mai multe resurse la bugetul țării. Potrivit datelor statistice, la finele anului trecut schimburile comerciale între cele două țări a ajuns la un miliard de dolari, iar pentru anul 2023 această cifră ar urma să se majoreze prin creșterea cotelor de export a fructelor și vinurilor moldovenești, proiecte comune în domeniul energetic, infrastructură și construcții.

Președintele Parlamentului a remarcat faptul că, urmare a discuțiilor avute în cadrul vizitei Președintelui Șentop din septembrie anul trecut de la Chișinău, au intrat în vigoare acordurile bilaterale privind conversia și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere și acordul privind înființarea reciprocă a centrelor culturale și activarea acestora. În context, oficialii au convenit inițierea unui alt acord care va aduce beneficii imediat resimțite de către cetățenii din ambele țări și care va viza reducerea tarifelor de roaming. „Un număr important de cetățeni moldoveni vizitează anual Turcia, atît în interes de afaceri, cît mai ales de odihnă și ar fi un instrument care ar fi de bun augur pentru aceștia și nu doar”, a anunțat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Un alt subiect de discuție a fost cel legat de situația din Autonomia Găgăuză. Președintele Șentop a precizat că etnicii găgăuzi reprezintă o punte între Republica Moldova și Turcia, iar autoritățile turce vor continua să depună eforturi pentru dezvoltarea regiunii și să investească în proiecte educaționale de studiere a limbilor găgăuze și de stat, astfel încît „să se simtă cît mai legați de Republica Moldova”. Igor Grosu și-a exprimat speranța că, în scurt timp, va fi inaugurat Colegiul din Comrat, cu investiții turce, care va fi un adevărat model de instituție de educație pentru tineri.

O delegație parlamentară, condusă de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, efectuează o vizită oficială în Republica Turcia, în perioada 25 – 27 ianuarie. Din componența delegației fac parte deputații Fiodor Gagauz, Radu Marian, Sergiu Lazarencu și Larisa Novac.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?