Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Moldova nu va impune restricții de import pentru cerealele din Ucraina

14 mai. 2023,, 17:00   Economie
3331 0

Guvernul nu va impune restricții de import pentru cerealele din Ucraina. Decizia vine după ce premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea s-au întîlnit, sîmbătă, 13 mai 2023, repetat cu reprezentanții fermierilor.

În cadrul discuțiilor s-a constatat că fluxul de cereale din țara vecină este unul neînsemnat. Totuși, unii agricultori se arătă nemulțumiți de decizia autorităților și spun că o bună parte dintre fermierii mici și mijlocii ar fi deja în prag de faliment. În același timp, Guvernul promite un șir de măsuri de ordin economic în sprijinul agricultorilor autohtoni, transmitemoldova1.md.

În cadrul discuțiilor accentul a fost pus pe monitorizarea strictă a fluxului de cereale din Ucraina în Republica Moldova.

„Din data de 1 mai pînă în ziua de ieri, conform datelor din vamă, în Republica Moldova nu a fost importat niciun kilogram de grîu, niciun kilogram de floarea soarelui și niciun kilogram de rapiță. Au fost importate doar patru tiruri de porumb, ceea ce însumează 88 de tone. În același timp, noi am exportat 40 de tiruri cu 880 de tone de porumb”, a subliniat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

„Nimeni nu ne garantează că în cîteva zile nu o să avem această invazie a producției din Ucraina, în situația în care în zona Bazinului Mării Negre doar Republica Moldova a rămas cu importul liber, celelalte țări au închis hotarele”, a spus directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari.


Fermierii consideră că producătorii autohtoni ar trebui să primească subvenții mai mari din partea statului.

„Cred că volumul fondului de subvenționare în contextul situației care s-a creat el trebuie dublat sau chiar triplat, fiindcă noi de fapt subvenții clasice nici nu avem, noi subvenționăm investițiile, dar nu subvenționăm însăși producția: kilogramul de grîu, sau la hectar, noi nu primim subvenții cum primesc subvenții fermierii aproape în toată lumea”, constată director executiv al Federației Naționale a Fermierilor (FNF), Vasile Mîrzenco.

Producătorii insistă să fie creat un fond de intervenție al statului.

„Să găsim mijloace financiare să cumpărăm cerealele de la fermieri mici și micro pentru a le depune în acest fond de intervenție. Așa numitul sistem de certificat depozite pentru cereale ca să fie implementată legea respectivă, ca să avem această cambie cu ea să mergem la bancă să ne credităm și să putem face afaceri”, a subliniat președintele FNF, Valeriu Cosarciuc.

Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, autoritățile au identificat suplimentar 100 de milioane de lei pentru fondul de subvenționare a fermierilor. Mijloacele ar putea fi disponibile după rectificarea bugetului, în luna iunie. Totodată, și în acest an va fi subvenționată acciza la motorină pentru agricultori.

„Noi trebuie să întelegem că acești bani sînt luați de la tot poporul Republicii Moldova, pentru suplinirea fondului de subvenționare la litru de lapte pentru crescătorii de vaci de lapte și la subvenționarea accizei la motorină. Cred că în cel mai scurt timp, luînd în calcul experiența României, noi vom crea posibilitatea pentru agricultorii din Republica Moldova să se listeze la bursă, să-și vîndă marfa de sine stătător și să nu depindă de cei 6-7 traderi care activează astăzi în Moldova”, a menționat Vladimir Bolea.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, în hambarele fermierilor moldoveni mai sînt în jur de 230 de mii de tone de cereale, ceea ce reprezintă sub 10 la sută din capacitățile de stocare.

2
0
0
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?