Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Mold-Street: Autoritățile blochează o procedură ce ar permite accesul la gaze ieftine

3 ian. 2023,, 07:58   Economie
12319 0

De aproape doi ani, Guvernul Republicii Moldova blochează implementarea procedurii pentru livrări de gaze prin tranzacții de tip „Backhaul”, care este nu doar un angajament, ci o obligație în procesul de implementare a aquis-ului comunitar în domeniul energetic.

Situația a ajuns atît de gravă, încît nu doar Secretariatul Comunității Energetice a inițiat procedura de infringement împotriva Republicii Moldova, dar o astfel de procedură sînt gata să o pornească și un grup de traderi locali și regionali, transmite Mold-street.com.

Blocaje la Vamă

Cu toate acestea la mijlocul lunii decembrie 2022, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a raportat că Republica Moldova a înregistrat un progres semnificativ privind implementarea legislației europene în domeniul energiei, citînd raportul anual al Comunității Energetice de monitorizare a implementării aquis-ului comunitar în domeniul energetic.

Dar se pare că vina pentru blocaj nu este a Ministerului Infrastructurii, ci a întregului Guvern şi mai ales a Serviciului Vamal, care împreună cu Ministerul Finanţelor tergiversează adoptarea reglementărilor fiscale și vamale în vederea implementării serviciului de tip backhaul, care ar permite transportul gazelor în regim revers virtual.


Potrivit Codului rețelelor de gaze naturale, Backhaul este tranzacția cu gaze naturale, care implică nominalizarea și alocarea livrărilor de gaze în direcția opusă fluxului fizic principal de gaze, care are loc în anumite puncte de intrare sau ieșire unidirecționale. Serviciul dat este aplicat în toate țările europene la punctele de interconectare.

Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) susţine că un grup de aproximativ 15 comercianți locali și internaționali și-au exprimat interesul de a tranzita gaze prin Moldova și de a folosi fluxuri inverse virtuale care le vor permite în cele din urmă să depoziteze gaze în Ucraina.

"În ciuda interesului ridicat și a faptului că discuțiile pentru implementarea procedurii, cunoscută și sub denumirea de backhaul, sînt în derulare de doi ani, Serviciul Vamal din Moldova continuă să amîne aprobarea acesteia", susţine ICIS.

Aprobarea de la Serviciul Vamal este necesară pentru a se asigura că volumele de gaz compensate la frontiere sînt vămuite. Potrivit ICIS, Ministerul Finanțelor, care supraveghează Vama și aprobarea finală a mecanismului de backhaul, a întîrziat procedura.

ICIS a contactat ministrul de Finanțe Dumitru Budianschi și echipa sa pentru un comentariu, dar nu a primit niciun răspuns.

S-au încurcat în mecanismul de taxare

Potrivit surselor citate de ICIS implementarea este întîrziată din cauza dezacordului cu privire la aplicarea taxei pentru gazele naturale transportate.

Or, în cadrul aranjamentelor de backhaul, gazul nu intră fizic în țară, ci este eliminat la graniță şi în consecinţă există ambiguități cu privire la modul de aplicare a taxelor sau de acordare a rambursărilor de taxă pe valoarea adăugată (TVA).

Mai mulți reprezentanți ai operatorilor de sisteme de transport din UE și consilieri s-au deplasat în Moldova de mai multe ori pentru a oferi informații detaliate despre procedură, precum și pentru a răspunde la întrebări legate de aplicarea sau rambursarea taxelor în țările UE, doar că carul nu s-a mişcat din loc.

Menţionăm că în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, facilitarea tranzitului de gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova, prin stabilirea formalităților vamale la transportarea gazelor prin conductele magistrale (regim backhaul; conturi operaționale de echilibrare) este indicat că o Hotărîre urma să fie aprobată de Executiv încă în decembrie 2021.

Beneficii pentru operator şi consumatori

Datele guvernamentale relevă că dacă ar fi fost implementat mecanismul de backhaul, veniturile operatorului sistemului de transport, Moldovatransgaz, ar fi putut fi cu 44% mai mari în 2020 și 2021 decît cifrele raportate pentru acei ani.

Conform prognozei autorităților și a Moldovagaz, fluxurile virtuale inverse urmau să devină disponibile în Moldova începînd cu luna ianuarie 2021, sub rezerva aprobării procedurilor corespunzătoare de către Serviciul Vamal.

„Backhaul-ul va acoperi 50% din capacitatea disponibilă a magistralelor, care va constitui aproximativ 8 miliarde metri cubi pe an. Astfel, Republica Moldova va putea garanta fluxul de 17 milioane metri cubi pe zi a gazelor naturale către și din Ucraina, putînd să tranziteze peste 3 miliarde metri cubi anual de-a lungul conductei Trans-balcanice în 2021 în direcția revers, fiind o creștere de patru ori a volumelor de tranzit în 2020", raporta anterior Moldovatransgaz.

„Acest lucru înseamnă că serviciile de backhaul sînt necesare nu numai pentru regiune, ci și pentru Moldova”, declara pentru ICIS la finele anului 2020 Vadim Ceban, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz.

Mai mult, calculele arată că, prin adoptarea acestei proceduri, facturile la gaze naturale ale consumatorilor finali ar putea fi reduse cu 130 lei pentru o mie de metri cubi, ceea ce ar fi un sprijin pentru consumatori în condiţiile în care preţul final al metanului a crescut de circa șapte ori, faţă de nivelul din 2021.

Moldova - fără tranzit

Moldova este una dintre țările cheie de tranzit de-a lungul conductei Trans-Balcanice, un coridor care a facilitat istoric transportul a peste 25 de miliarde de metri cubi/an de gaz rusesc în statele din Balcani și Turcia prin Ucraina, Moldova și Romînia.

Deoarece Rusia a decis să devieze fluxurile către noul său coridor TurkStream, ruta Trans-Balcanică poate facilita acum transportul de gaz invers din Grecia sau Turcia în sud către Moldova și Ucraina în nord. Ruta ar putea facilita, de asemenea, accesul la surse alternative de gaz din regiunea Caspică sau importate ca GNL prin terminalele grecești.

Dacă Moldova implementa procedura de backhaul, aceasta ar aduce beneficiul suplimentar ca gazele să fie compensate la granițele Moldovei cu Ucraina, permițînd companiilor să stocheze gaze în această țară.

Procedura era de așteptat să fie implementată în 2020, dar în urma unor întîrzieri repetate, Comunitatea Energetică, o instituție internațională care lucrează cu Republica Moldova şi alte state din regiune pentru implementarea regulilor UE privind piața energetică, a declanșat o procedură de încălcare a dreptului comunitar în mai 2022.

„În evaluarea preliminară a Secretariatului, prin neadoptarea prevederilor necesare pentru tratarea vamală a fluxurilor de gaze inverse virtuale, Moldova nu și-a respectat obligația de a implementa codul de rețea și, prin urmare, de a respecta obligațiile care îi revin în temeiul Tratatului privind Comunitatea Energetică. Această etapă procedurală vine după numeroase discuții cu toate părțile interesate implicate....”, susținea Secretariatul Comunității Energetice.

3
3
0
5
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?