X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4056

Ministrul Energiei: „Acum intrăm într-o nouă eră pe piața gazelor”

15 mai. 13:45   Economie
3400 2

Dacă timp de 30 de ani am fost obișnuiți cu un singur furnizor de gaze naturale, care putea dicta condiții politice atunci cînd vorbeam de energie, acum intrăm într-o nouă eră pe piața gazelor.

Afirmația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru moldpres.

Oficialul a mai adăugat că în noiembrie 2022, Rusia a organizat „un stress test foarte dur” pentru sistemul energetic moldovenesc. „„Gazprom” a redus unilateral livrările de gaze naturale, iar Centrala de la Cuciurgan, controlată de Rusia, a refuzat să livreze energie electrică. Atunci aveam de ales dacă să consumăm volumele de gaze pe malul drept al Nistrului, să le împărțim cu malul stîng sau să le transmitem regiunii transnistrene. Atunci, s-a renunțat la gazele rusești, fiind procurate gaze de pe piața europeană și mai nou, chiar din Statele Unite, la prețuri mai mici decît ne oferea „Gazprom”. În tot acest timp, am economisit circa 60 de milioane de dolari față de prețul de la „Gazprom””, a precizat oficialul.

Potrivit ministrului, decizia de a procura gaze de la alți furnizori are rațiuni economice, dar și de securitate. „Dacă pînă acum depindeam de un singur furnizor, care dicta regulile, iar prețurile puteau fi însoțite de condiții politice, acum acest furnizor poate veni pe piața noastră, dacă vrea, de rînd cu mulți alții și să demonstreze că este competitive”, a menționat Victor Parlicov.

Ministrul mai spus că „odată cu depășirea crizei energetice, în mare parte generată de Rusia, Republica Moldova și-a demonstrat reziliența în domeniul energetic și a diversificat sursele de aprovizionare cu resurse energetice, cu sprijinul esențial al partenerilor noștri occidentali, atît politic, cît și financiar și, nu în ultimul rînd, cu expertiză”.


Referindu-se la rolul companiei Moldovagaz în contextul schimbărilor de pe piața energetică, Victor Parlicov a precizat că „mai mulți furnizori europeni de gaze se înregistrează în Moldova, iar S.A „Moldovagaz” în calitate de furnizor de serviciu public le poate procura de la oricare dintre aceștia”. „O astfel de licitație deja a fost desfășurată în luna aprilie pentru a procura cantitățile necesare pentru luna mai”, a conchis ministrul.

4
0
0
0
66

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?