TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Mărimea reţinerii preliminare a impozitului pe venit va crește

Mărimea reţinerii preliminare a impozitului pe venit va crește

Din 2020, mărimea reţinerii preliminare a impozitului pe venit va crește de la 7% la 12%.

Aceasta prevede proiectul de modificare a Codului Fiscal, inițiat de Ministerul Finanțelor, care propune menținerea impozitului pe venit fix pentru persoane fizice și juridice aplicat din 1 octombrie 2018.

În același timp, s-a propus majorarea de la 7% la 12% a mărimii reținerii preliminare a plăților efectuate în favoarea rezidentului, în conformitate cu articolul 90 din Codul fiscal.


Astfel, începând cu 2020, fiecare persoană angajată în activități de întreprinzător, cu excepția proprietarilor de patente și a persoanelor implicate în activități independente, fiecare reprezentanță, reprezentanță permanentă, instituție, organizație, inclusiv orice autoritate publică și instituție publică, va fi dedusă ca parte a impozitului în mărime de 12% din plățile efectuate în beneficiul persoanei, cu excepția proprietarilor de patente, întreprinderi individuale şi gospodăriilor țărănești (de fermier) și alte persoane specificate în legea persoanelor.

În același timp, nu va fi reţinută preventive suma de 12% din plățile efectuate în favoarea unei persoane nu este dedusă din veniturile pe care le primește în conformitate cu articolele 20, 88, 89, 901 și 91 din înstrăinarea autovehiculelor, înstrăinarea valorilor mobiliare, precum și din valoarea chiriei terenul agricol și / sau înstrăinarea activelor de capital ale persoanelor fizice ale cetățenilor Republicii Moldova în conformitate cu contractul de leasing, retrocedare, gaj, contracte ipotecare și / sau în cazul înstrăinării obligatorii a activelor de capital și în cazul lichidării unei entități economice - din plăţile lichidate în formă nemonetară.

Potrivit Ministerului Finanțelor, această măsură vizează simplificarea administrării fiscale și asigurarea conformității fiscale a persoanelor care nu sunt implicate în activități antreprenoriale. Această măsură va aduce venituri suplimentare la bugetul de stat din 2020 cu circa 24 milioane de lei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load