Criza energetică stiri: 1608
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3390

Ioniță: „Cetățenilor din regiunea transnistreană le-ar fi imposibil să achite un tarif de 30 de lei la gaz”

4 oct. 15:39   Economie
1755 0

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, spune că pentru a evita o criză umanitară în regiunea transnistreană, în cazul unor sistări complete a gazului livrat de către Gazprom, Chișinăul ar putea cumpăra gaz de pe piață, pe care să-l ofere și malului stâng, iar populației să-i fie compensat tariful.

Potrivit lui, în eventualitatea în care Gazprom ne închide complet robinetul, Chișinăul poate pune în aplicare un mecanism de reintegrare, oferind compensații cetățenilor de pe ambele maluri, scrie Noi.md cu referire la n4.md.

Veaceaslav Ioniță spune că cetățenilor din regiunea transnistreană le-ar fi imposibil să achite un tarif de 30 de lei la gaz, iar bugetul regiunii separatiste ar falimenta în lipsa gazului gratuit de la Gazprom.

„În regiunea transnistreană metrul cub de gaz costă 1,30 lei. Imaginați-vă ce ar fi dacă tariful ar fi de 30 de lei. În plus, salariile lor sunt mult mai mici cu 40% decât pe malul drept. Compensații nu ar putea primi pentru că 40% din bugetul regiunii transnistrene este format din banii generați de gaz. Dacă situația se agravează, noi avem în stânga Nistrului 300 de mii de cetățeni, ceea ce reprezintă 10% din populația Republicii Moldova. Capacitatea lor de plată este mai redusă, ținând cont de faptul că Republica Moldova va primi ajutor financiar din țările europene, s-ar putea subvenționa prețul la gaz, pentru că nu toată populația din stânga Nistrului are gaz. În felul acesta Republica Moldova demonstrează că este unitară. Legislația ne permite să oferim suport financiar celor din stânga Nistrului, partenerii ne vor ajuta și nu poate fi vorba de catastrofă umanitară”, a spus expertul economic, Veaceslav Ioniță.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав