Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

În Moldova scade producția de cartofi

11 sep. 2019,, 11:50   Economie
1847

În Moldova, cultivarea cartofilor a devenit o activitate complet neprofitabilă.

În prezent, teritoriile însămînţate s-au redus cu un sfert față de 2018, iar deficitul de precipitaţii impune necesitatea unor cheltuieli suplimentare pentru sistemul de irigare. Agronomul Radu Grosa este singurul om din Moldova care a investit în cumpărarea de frigidere și o linie de procesare a cartofilor. Agenția pentru Siguranța Alimentelor a recunoscut afacerea lui Grossa drept una exemplară, titlu la care a tins timp de 8 ani.

”Sînt nevoit să cumpăr material săditor în străinătate, căci în Moldova nu se produc semințe. Ar fi bine ca statul să se gîndească la modul în care ar asigura subvenţionarea materialului săditor. Pentru a sădi un hectar de cartofi, cheltuiesc trei mii de euro doar pentru semințe”, a spus Grosa.

În Moldova, o persoană consumă aproximativ 120 de kilograme de cartofi pe an, dar producătorii locali pot satisface doar jumătate din aceste nevoi. Restul îl reprezintă importurile, în principal din Belarus.

În această primăvară, țara a simțit deja ce înseamnă o criză a cartofilor. Recolta autohtonă s-a epuizat, un kilogram de cartof a ajuns să fie mai scump decît un kilogram de banane – aproximativ doi dolari. A trebuit să se facă apel la partenerii din Belarus pentru a crește urgent volumul exporturilor în republică, relatează Mir-24.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав