Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Impozitarea tichetelor de masă a dus la scăderea numărului beneficiari

28 iun. 2023,, 10:27   Economie
2756 0

Decizia de impozitare cu 24% a tichetelor de masă electronice în anul 2020 a lăsat consecințe asupra pieței tichetelor de masă din Republica Moldova.

În ultimii trei ani, 53 la sută dintre companii au încetat să mai ofere tichete de masă angajaților lor. Astfel, numărul de beneficiari a scăzut cu 40 la sută. Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova (CCIFM), Asociația Investitorilor din România și Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova), au prezentat rezultatele unui studiu realizat în acest sens, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Conform datelor, doar 6,5% dintre salariații din Moldova beneficiază în prezent de tichetele de masă electronice. Astfel, s-a constatat că impozitarea a afectat grav sistemul de tichete, dar și a lovit asupra întreprinderilor mici și mijlocii, acestea renunțând la acordarea tichetelor de masă pentru angajații lor.

Rezultatele mai arată că aproximativ 89 la sută dintre angajați văd tichetele de masă ca fiind cea mai bună formă de a oferi prânzul de către angajator. Acest punct de vedere este împărtășit, în special, de angajații companiilor care acordă aceste tichete. În context, 76% dintre angajați percep tichetele drept o creștere a veniturilor personale.

În conformitate cu rezultatele studiului, respondenții au declarat că aceste tichete le-au permis să cumpere mâncare de o calitate mai bună.


În plus, 75% dintre angajați sunt extrem de mulțumiți de acest beneficiu extra-salarial. Datele mai arată că tichetele de masă presupun beneficii colaterale care permit o atmosferă mai bună în interiorul companiilor.

Deși din februarie 2022, valoarea impozabilă a tichetelor de masă a crescut de la 45 la 70 de lei, valoarea medie a unui tichet s-a mărit nesemnificativ, de la 40,3 lei la 50 de lei. Astfel, chiar dacă companiile au posibilitatea să ofere tichete cu o valoare mai mare angajaților săi, majoritatea nu au mărit cuantumul pentru un tichet, pentru a nu fi impozitate și mai mult. Astfel, majoritatea companiilor nu sunt de acord cu impozitarea TME și ar prefera ca acestea să rămână neimpozitate sau, cel puțin, și-ar dori reducerea la 24% la 12% a impozitului.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?