“Gasterbaterii” din Moldova transferă din ce în ce mai mulţi bani acasă

“Gasterbaterii” din Moldova transferă din ce în ce mai mulţi bani acasă

Fluxul transferurilor băneşti din străinătate continuă să crească, alimentînd astfel economia țării.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în luna martie a acestui an, volumul transferurilor bancare din străinătate către persoane fizice a constituit 109,7 milioane dolari SUA, ceea ce reprezintă cu 12% mai mult decît față de aceeași perioadă a anului trecut.

"În ceea ce priveşte distribuirea pe state a provenienţei transferurilor în favoarea persoanelor fizice, de remarcat transferurile din Federația Rusă", este menţionat în comunicatul Băncii Naționale a Moldovei. Veniturile din partea Rusiei în totalul remitențelor reprezintă aproximativ 30% din transferuri. Suma transferurilor din Rusia a depășit 30 de milioane de dolari.

Pe primele trei locuri se află, ca de obicei, Israelul și Italia, de unde au fost transferaţi în republică 18,2 milioane de dolari şi respectiv 11,8 milioane de euro. Din SUA în țară au fost trimişi 7,5 milioane de dolari. Printre primii cinci se regăseşte şi Germania, din care au fost trimişi aproximativ șase milioane de dolari.

În general, în Moldova sînt transferaţi bani în dolari, euro și ruble rusești.

Potrivit responsabililor Băncii Naționale a Moldovei, transferurile de numerar în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Moldova constau nu numai din veniturile emigranților de muncă, ci și din pensii, salarii și alte transferuri valutare.

Alimentarea economiei

Potrivit statisticilor, în Moldova locuitorii din zonele rurale sînt cei mai dependenți de remitențe. O parte semnificativă a veniturilor lor constă anume din transferurile externe. Cu toate acestea, și orășenii speră să primească remitenţe din străinătate de la rude.

Economiștii remarcă faptul că Moldova s-a dezvoltat, în principal, din contul veniturilor din străinătate, deoarece transferurile reprezintă unul dintre principalii factori, care sprijină mediul economic al țării. Totodată, experții subliniază că nu se poate conta doar pe transferurile băneşti.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load