X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Fermierii ecologici austrieci sînt nemulțumiți de planurile Bruxelles-ului privind OMG

10 aug. 2023,, 06:30   Economie
2147 0

Propunerea Comisiei Europene de a relaxa restricțiile actuale privind culturile modificate genetic a nemulțumit liderul UE în domeniul agriculturii ecologice din Austria și fermierii săi.

"Cred că este scandalos. Au tupeul chiar să se gîndească la asta", spune Beata Brenner, un producător ecologic din Austria.

Întrucât aproximativ un sfert din toate terenurile agricole din Austria sunt certificate ca fiind ecologice, guvernul a declarat că va face lobby pentru anularea propunerii Bruxelles-ului.

Potrivit Uniunii agriculturii ecologice, conform planului, Comisia Europeană dorește să permită editarea genelor ADN-ului plantelor pentru a evita restricțiile stricte care se aplică plantelor care au fost modificate folosind genele altui organism (organisme modificate genetic sau OMG-uri) în ceea ce privește autorizarea, etichetarea și monitorizarea.

"Propunerea Comisiei reprezintă un pericol pentru agricultura austriacă și, de asemenea, privează consumatorii de libertatea de alegere", au declarat trei miniștri austrieci într-o declarație de luna trecută, imediat după ce Comisia și-a prezentat planul.


"Facem tot posibilul la Bruxelles pentru a ne asigura că sunt respectate reglementări stricte privind plantele și alimentele modificate genetic", au adăugat ei.

Comisia Europeană spune că regulile trebuie relaxate pentru a cultiva culturi care necesită mai puține pesticide, se adaptează mai bine la schimbările climatice și au nevoie de mai puțină apă.

Textul proiectului solicită ca reglementările existente privind OMG-urile să nu fie aplicate culturilor modificate genetic dacă modificările ar putea avea loc în mod natural sau ca urmare a procedurilor tradiționale de încrucișare.

Miniștrii agriculturii din UE au început să examineze această propunere săptămâna trecută la Bruxelles.

Deși niciunul dintre produsele obținute cu ajutorul acestor noi tehnologii genomice nu va putea fi etichetat ca "bio", Austria, cunoscută pentru fermele sale mici, se teme că chiar și produsele ecologice ar putea fi "contaminate" în conformitate cu noile reguli.

Potrivit guvernului, acest lucru se poate întîmpla atunci cînd culturile modificate genetic sînt plantate lîngă culturile ecologice sau bovinele sînt hrănite întîmplător cu ele.

O anumită reticență au exprimat și Ungaria, și Slovenia.

Spania, care deține în prezent președinția UE, speră să încheie acordul pînă la sfîrșitul mandatului său în decembrie.

Vor urma discuții finale cu deputații europeni pentru a încerca finalizarea lucrului asupra textului înainte de alegerile europene din iunie 2024.

Fermierul Brenner care cultivă cereale spune că Bruxelles-ul ar trebui să găsească modalități mai eficiente pentru a rezolva problemele privind schimbările climatice, condițiile meteorologice extreme care amenință culturile. Ea încearcă în mod activ să explice propunerea Bruxelles-ului clienților săi care cumpără de la ea pîine, făină și alte produse direct la ferma ei, prin intermediul Internetului și în cîteva magazine partenere. "Ei pot conta pe faptul că știu ce se întîmplă aici", a spus femeia de 47 de ani care, împreună cu soțul său, a preluat îngrijirea fermei părinților ei în 2002, începînd să cultive în mod organic cereale pe 60 de hectare și măcinîndu-l direct la fermă.
Clienții lui Brenner spun că pentru ei este important ca fermierii să lucreze fără îngrășăminte chimice și, mai ales, fără editarea genelor. "Este vorba despre sănătatea noastră. Sper că vom putea opri acest lucru (propunerea Bruxelles-ului) dacă vom face suficient zgomot", spune asistenta medicală Susi Pofi, în vîrstă de 64 de ani.

Grupurile agricole influente solicită simplificarea regulilor pentru a accelera vînzarea produselor lor, în timp ce unele state membre ale UE și parlamentari din grupul de centru-dreapta din Parlamentul European au susținut această poziție.

La începutul lunii iulie, Bruxelles a primit 90 de cereri de acordare a permisiunii de a cultiva culturi OMG, dintre care o treime se află în stadiul de cercetare avansată. Unele dintre ele au atins nivelul de testare în aer liber, de exemplu, porumb în Belgia și cartofi în Suedia.

Legiuitorii de stînga și grupurile de mediu, inclusiv Greenpeace, se opun "dereglementării OMG-urilor", solicită o analiză sistematică a riscurilor, etichetarea obligatorie și mijloacele de detectare și urmărire a acestor produse.

Bio Austria, care se consideră drept cea mai mare rețea de fermieri ecologici din Europa, a criticat propunerea Comisiei Europene numind-o "un omagiu adus ingineriei genetice și companiilor de semințe și un pas uriaș înapoi în domeniul transparenței alimentare".

3
1
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?