Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Experții critică semnarea contractului cu MGRES

6 dec. 2022,, 09:26   Economie
916 0

Unii experți economici spun că decizia autorităților este una iresponsabilă și că este mai mult în defavoarea populației din dreapta Nistrului.

Potrivit lor, acordul semnat între Chișinău și Tiraspol trezește mai multe semne de întrebare. În replică, Spînu susține că aceasta a fost cea mai bună opțiune și că, odată cu reluarea livrărilor de curent de către Centrala de la Cuciurgan scade riscul deconectărilor masive, provocate de bombardamentele lansate de Rusia în Ucraina, notează Noi.md cu referire la tv8.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță a calculat că renunțarea la gazele naturale livrate de către Gazprom ne costă 125 de milioane de dolari. Asta în cazul în care vom procura gaze de pe bursele internaționale, așa cum s-a procedat în cazul curentului. Între timp, potrivit expertului, economiile pe care le facem cumpărând energie mai ieftină de pe malul stâng al Nistrului sunt de aproximativ 70 de milioane de dolari. Calculele lui Ioniță arată că acest contract ne va aduce lunar pierderi de cel puțin 40 de milioane de dolari.

„Bani pe care noi îi vom plăti din bugetul de stat sub formă de compensații la cetățeni. De fapt, noi în felul acesta, subvenționăm transnistrienii. La 780 de dolari prețul pentru gazul importat, tariful pentru cetățeni trebuia să fie de 21 de lei. Noi plătim 29,4 lei. Acești 8 lei și 40 de bani este format din 5 lei și 40 de bani este economia pentru electricitate. Deci, plătim mai mult pentru gaze ca să avem electricitate mai ieftină. Iar 3 lei sunt banii cu care subvenționăm regimul separatist de la Tiraspol”, a declarat expertul economic, Veceslav Ioniță.

Între timp, expertul Viorel Gîrbu susține că acest contract trezește și întrebări de ordin juridic. Mai ales dacă, așa cum spune expertul, cei din stânga Nistrului, cel mai probabil, nu-și vor onora obligațiunile și nu vor achita pentru gazul, care va ajunge în regiune.


„Știm că aceste plăți se vor aduna la datoria care a depășit deja 10 miliarde de dolari. Aceasta figurează legal ca fiind datoria Republicii Moldova. Autoritățile noastre trebuie să se clarifice, totuși, în partea ce ține de contractul semnat cu Gazprom în 2005. Contract care a fost prelungit și care se aplică în prezent. Fiindcă din ce cunosc eu, acest contract obligă Republica Moldova să plătească toate datoriile”, a menționat expert economic, Viorel Gîrbu.

Întrebat despre asta, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că decizia luată acum două zile a fost cea mai optimă pentru malul drept și că s-au calculat toate riscurile. Totodată, Spînu spune că Gazprom ne poate taxa politic, dar nu și juridic în cazul în care autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului vor decide să nu plătească pentru gaze.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?