Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4010

Din iulie, comercianții nu vor mai putea activa în baza patentei de întreprinzător

14 iun. 2023,, 08:45   Economie
3401 0

Comercianții nu vor mai putea activa în baza patentei de întreprinzător, începînd cu luna iulie.

Pentru a-și desfășura activitatea comercială, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a propus patentarilor să treacă la un regim fiscal simplificat, și anume la activitatea independentă. Patenta a fost un colac de salvare pentru o mare parte din cetățenii Republici Moldova, însă această măsură a fost una de scurtă durată, a declarat în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, expertul economic Grigore Vieru. În același timp, reprezentanții deținătorilor de patentă nu sînt de acord cu aceste schimbări și susțin că în acest mod s-ar încerca, de fapt, monopolizarea pieței.

Soluția oferită deținătorilor de patentă, și anume activitatea independentă, este binevenită, a precizat expertul asociat de la Centrul Expert-Grup, Grigore Vieru.

Autoritățile au simplificat procedura de trecere la activitatea independentă, ca soluție alternativă care oferă mult mai multe șanse pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Titularilor de patente li s-a propus de mai multe ori să treacă la alte forme de antreprenoriat, însă aceștia nu s-au lăsat convinși. Astfel patenta a fost prelungită din an în an, adesea decizia fiind motivată politic, a adăugat analistul economic.

„A trecut timpul și economia a cunoscut alte forme de gestionare a afacerilor și patenta de întreprinzător s-a dovedit la un moment dat a fi nefastă pentru dezvoltarea socio-economică a țării. Acest tip de activitate duce la dezvoltarea economiei tenebre, evaziune fiscală și nu avem garanția produselor care sînt comercializate. Mai mult ca atît, noi am văzut încercările de a exclude patenta de întreprinzător, însă de fiecare dată aici a fost implicat politicul și aceasta a fost cedat pe motiv electoral”, a subliniat expertul economic.


De cealaltă parte, patentarii cer prelungirea activității în formula actuală, a declarat reprezentantul deținătorilor de patentă, Ruslan Verbițchi.

Una dintre schimbările ce țin de activitatea independentă este deținerea aparatului de casă. Patentarii au declarat în mai multe rînduri că nu știu cum să le folosească, iar unii din ei nu au condiții necesare pentru a lucra cu asemenea aparate, potrivit lui Ruslan Verbițchi.

„Ei vor să monopolizeze practic toate piețele din orașul Chișinău și din Republica Moldova. Deținătorii de patente, în mare parte, își au activitatea în piață. Vă dați seama în cazul dat cînd vor dispărea aceste piețe ce se va întîmpla? Vor apărea hipermarket-urile mari, iar cetățenii vor fi nevoiți să cumpere marfă doar din acestea”, a declarat Ruslan Verbițchi.

Patenta de întreprinzător este în prezent utilizată în activitățile de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și autovehicule.

În Republica Moldova sînt înregistrați aproximativ 5000 de deținători de patente de întreprinzător. Legea cu privire la patenta de întreprinzător a fost aprobată de Parlament la sfîrșitul anilor '90, ca o măsură temporară. Totuși, termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei a fost prelungit de mai multe ori.

Guvernul a promis ajutor financiar celor care vor accepta să-și creeze întreprinderi individuale în locul patentei. Astfel, vor fi oferite granturi nerambursabile în valoare de 10 mii lei pentru a fi cumpărate aparate de casă. De asemenea, aceștia vor fi scutiți de taxele locale, cum ar fi cele pentru amenajarea teritoriului și pentru unitățile comerciale sau prestări servicii.

0
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?