Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Declarație: "Avem multe plantații de viță-de-vie, care nu mai sînt eficiente economic"

25 sep. 2023,, 09:45   Economie
2586 0

În acest an, viticultorii vor recolta aproximativ 230 de mii de tone de struguri pentru procesare. Roada este bună, spun cei care lucrează în domeniu, doar că prețurile sunt destul de mici. Pe marginea acestui subiect și-a exprimat opinia și doctorul în științe agricole, Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri.

"Aceasta este o problemă foarte serioasă, despre care s-a discutat la Ministerul Agriculturii, atunci cînd s-au stabilit aceste prețuri orientative și au fost declarate la nivelul de 6,5 lei pentru un kilogram de struguri, un preț care nu acoperă nici sinecostul, nici cheltuielile pe care le-au avut viticultorii în acest sezon", a spus Gheorghe Gaberi.

Specialistul a mai adăugat că mulți dintre producători prelucrează plantații deja depășite, de 30-40 de ani, eficiența este foarte joasă acolo, numărul de butuci care lipsesc depășește uneori 30-40 la sută, notează Noi.md cu referire la voceabasarabiei.

"Nici nu poate merge vorba să aibă un randament economic din așa plantație. Ei trebuie să le defrișeze, dacă simt că nu le aduce un venit și sper că lucrul acesta îl vor face și cînd auzim declarații că vor defrișa via nu trebuie să ne amărîm prea tare, fiindcă avem mai mult de 50 la sută din plantații care nu mai sînt eficiente economic astăzi, nu asigură nici calitatea și, cu atît mai mult, cantitatea și ele nu pot să le aducă venit proprietarilor", a menționat președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, plantațiile de viță-de-vie trebuie amplasate pe terenurile care sînt foarte favorabile pentru a avea struguri de înaltă calitate.


"Pe terenurile bogate în cernoziom pe care noi le aveam în trecut, nu înființam plantații ca să avem calitate bună, nu de aceea că nu doream, ci pentru că ele nu asigură o calitate bună ca să produci un vin bun. Terenurile valabile pentru vița-de-vie nicidecum nu pot asigura o roadă bogată de floarea-soarelui, de porumb sau de alte culturi", a puncat Gaberi.

Olanda, Belarus, România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Cehia sunt țările unde Moldoiva exportă cele mai multe vinuri.

„Noi astăzi regional suntem în concurență cu toate țările europene și numai în Spania sunt un milion de hectare de struguri tehnici, noi suntem în comparație globală și cu Australia, și cu America Latină, și cu toate țările de pe glob care produc struguri”, a declarat recent Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

3
0
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?