Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Este nevoie de o nouă strategie pentru exportul strugurilor de masă din Moldova

2 feb. 13:15   Economie
2086 0

Fermierii moldoveni ar trebui să-și schimbe strategia de export a strugurilor de masă.

O astfel de opinie au exprimat experții organizațiilor viticole din Moldova, menționînd că acum cinci-șapte ani o anumită categorie de fermieri moldoveni "a început să formeze un obicei de a vinde o parte semnificativă de struguri de masă la fel ca pe mere - adică în perioada de iarnă-primăvară".

În cadrul acestei strategii, unele întreprinderi viticole au construit depozite frigorifice de înaltă tehnologie pentru depozitarea pe termen lung, mai mult de o lună, a produselor, precum și au implementat tehnologii pentru pregătirea acestora pentru o astfel de procedură. Apropo, în acest sens, unele gospodării viticole au obținut un succes vizibil, notează specialiștii EastFruit.

Singura problemă este că livrările de iarnă-primăvară de struguri moldovenești, care constau aproape sută la sută din soiul "Moldova", pînă nu demult erau orientate exclusiv spre piața rusă, maximum - spre alte cîteva țări CSI. Adică, acele piețe unde strugurii moldovenești erau bine cunoscuți și solicitați chiar și în afara sezonului. În iarna anului 2024, după introducerea embargoului rusesc asupra livrării produselor pomicole din Moldova, strategia de export a strugurilor în afara sezonului a devenit foarte problematică.

Totodată, potrivit specialiștilor din cadrul asociațiilor de viticultori, cea mai mare parte a strugurilor de masă din Moldova este livrată în Uniunea Europeană pînă la sărbătorile de Crăciun. După aceasta, livrările mai mult sau mai puțin mari sînt mai degrabă o excepție decît o regulă.


Pe piața internă moldovenească, strugurii "Moldova", în special cei care s-au păstrat bine, sînt percepuți în timpul iernii de consumatori ca fiind o normă. Cu toate acestea, nu toată lumea este gata să plătească pentru ei semnificativ mai mult decît pentru citrice.

1
0
1
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?