X 

De ce în Moldova nu avem operatori care să efectueze zboruri low-cost din UE

16 dec. 2021,, 09:30   Economie
2738 0

Taxele aeroportuare mari împiedică operatorii low-cost din UE să vină în Republica Moldova. Or, în țările vecine operatorii low-cost operează curse spre diferite destinații la prețuri care variază între 15 – 30 de euro, transmite noi.md cu referire la BANI.

Am avut discuții cu Ryanair și ei ne-au spus că taxele aeroportuare sînt foarte mari – 24 de euro. Atîta timp cît nu ne dați un preț de 5-7 euro per pasager nu avem cum să zburăm. Chiar și cel mai scump aeroport din Londra oferă taxe de 5 și 15 euro per pasager”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Potrivit ministrului, chiar și la unicul operator, prezent în Republica Moldova, Wizzair prețurile la bilete sînt mai mari decît dacă taxa aeroportuară ar fi fost mai mică.

Specialiștii susțin că politica de preţuri a unei companii low-cost diferă de cea a unei companii de linie. Costurile per fotoliu pentru un kilometru sînt calculate în funcţie de capacitatea avionului, nivelul de ocupare a locurilor din fiecare cursă, dar şi de taxele aeroportuare. Astfel, pentru a fi cît mai eficiente, aceste curse sînt efectuate pe distanţe cuprinse între două şi trei ore de zbor, cu aeronave a căror capacitate minimă e de 150 de locuri.

Cît costă o călătorie din Chişinău şi una din Romînia


Paris. Cu rezervare de la Chişinău, un bilet de avion te costă 119 euro. Dacă decolezi din Bucureşti spre oraşul îndrăgostiţilor, zbori cu doar 20 de euro. Pentru un bilet de autocar Chişinău-Bucureşti mai scoţi din buzunar circa 260 de lei.

Madrid. Cu decolare din Chişinău, plăteşti 197 de euro. De la Tîrgu Mureş, doar 15 euro. Pentru a ajunge de la Chişinău la Tîrgu Mureş mai plăteşti circa 270 de lei, biletul de autocar.

Milano. Un zbor cu decolare din Chişinău costă 118 euro. În schimb, pentru un bilet de avion Timişoara-Milano poţi să plăteşti chiar şi 13 euro. Adaugă 40 de euro un zbor cu Carpatair de la Chişinău pînă în Timişoara.

Londra. De la Chişinău plăteşti 129 de euro pentru biletul de avion. De la Cluj-Napoca, plăteşti 24 de euro. Un bilet de autocar de la Chişinău la Cluj te costă 320 de lei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?