Incendii stiri: 684
Cazul Șor stiri: 579
Preşedintele stiri: 3722

De ce contractul semnat cu MGRES pentru furnizarea energiei electrice nu a fost publicat?

20 ian. 07:14   Economie
1861 0

Contractul semnat de Energocom cu Centrala de la Cuciurgan pentru furnizarea energiei electrice nu a fost încă publicat, pentru că MGRES nu a răspuns dacă permite acest lucru.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în respectivul contract există o clauză de confidențialitate, care nu permite ca acesta să fie distribuit opiniei publice. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 19 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Energocom a solicitat de la MGRES dreptul de a publica contractul, nu avem încă un răspuns. Este o clauză cu adevărat în contract, care nu permite publicarea lui.

Este un contract comercial, s-a făcut solicitare, chiar și azi am discutat cu MGRES”, a precizat ministrul.

Totodată, Spînu a subliniat că va „insista ca următorul contract să nu mai aibă această clauză de confidențialitate” pentru a putea fi publicat.


Pe 9 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că va solicita Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să publice contractul de livrare a energiei electrice semnat de Energocom și Centrala de la Cuciurgan, urmînd să fie hașurate părțile care „sînt considerate secret comercial”.

Pe 3 decembrie, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice pentru luna decembrie cu MGRES, iar în schimb, Chișinăul a livrat volumele de gaze rusești către regiunea transnistreană.

În timp ce unii au criticat decizia, considerînd că un asemenea contract este „o trădare de patrie”, „o greșeală”, care ar „sugruma economia noastră”, alții au apreciat-o, subliniind că acest acord contribuie la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova și totodată, ne permite ca plata pentru facturile la lumină să fie mai mică.

Pe 27 decembrie, Energocom a anunțat că a prelungit contractul cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna ianuarie, urmînd ca malul stîng să primească gaze naturale furnizate de Gazprom în valoare de 5,7 milioane m³ pe zi, ca în decembrie.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?