X 

Curtea de Conturi a depistat încălcări în execuția bugetelor în perioada pandemiei

2 mai. 2022,, 13:14   Economie
3125 0

Curtea de Conturi (CA) și-a prezentat constatările cu privire la erori în execuția bugetului asigurărilor sociale și a bugetului asigurării obligatorii de asistenţă medicală în perioada pandemiei, precum și a atras atenția deputaților asupra unor denaturări stranii în rapoartele financiare ale Ministerului Economiei.

Rezumînd rezultatele observațiilor sale, Curtea de Conturi încearcă din nou să analizeze eficacitatea anumitor măsuri de protecție și să dea recomandări autorităților pentru viitor în cazul în care situațiile analogice se repetă, transmite Noi.md cu referire la point.md.

Executarea bugetului asigurărilor sociale și a bugetului asigurării obligatorii de asistenţă medicală în 2020 s-a confruntat cu multe provocări. Sistemul de asistență socială și cel de sănătate au reacționat în regim de urgență, fapt condiționat de situația epidemiologică și necesitatea asigurării funcționalității lor.

Pe perioada stării de urgență, spre exemplu, peste 14 mii de cetățeni au beneficiat de ajutor de șomaj în valoare de 69 de milioane de lei. Plata indemnizațiilor către urmașii personalului medical decedați în lupta cu pandemia a fost declarată în valoare de 1,3 milioane lei.

Sistemul de asigurări sociale a fost implicat activ și în alte plăți. Cu toate acestea, controlorii de stat notează că informațiile consolidate privind datoriile față de beneficiari și angajamentele față de ei nu pentru anul 2020 pot fi generate, iar suma datoriei totale în valoare de 111,8 milioane lei în rapoartele depuse a fost considerată de auditori ca subestimată.


Pandemia nu numai că a adus cheltuieli noi, ci și a lăsat în afara evidenței cele anterioare, explică Curtea de Conturi. Confirmarea datoriilor din anul înaintea pandemiei nu este posibilă: acestea nu au fost ajustate și au servit drept bază pentru soldurile inițiale din anul 2020.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?