X 

Cum își pot păstra fermierii moldoveni viitoarea recoltă de nuci timpurii

19 apr. 13:15   Economie
1938 0

Precipitațiile din aprilie au completat rezervele de umiditate pe terenurile agricole, dar, în același timp, nu au avut cel mai bun efect asupra plantațiilor cu soiuri timpurii de nuci care au format deja muguri.

Pentru a proteja viitoarea recoltă de nuci timpurii, care, ținînd cont de condițiile meteorologice din prima jumătate a primăverii, este puțin probabil să fie ridicată, specialiștii Uniunii Producătorilor de culturi nucifere din Moldova recomandă fermierilor să nu renunțe în nici într-un caz la prelucrarea din aprilie a livezilor cu fungicide și insecticide cu conținut de cupru. În primul rînd este vorba despre necesitatea de a păstra recolta livezilor de nuci timpurii pentru export de soiul "Pesceanskii", precum și unele soiuri americane.

Situația actuală este agravată de faptul că vînzările pe piața moldovenească a nucilor din recolta anului 2022 destinate exportului au fost slabe pe tot parcursul sezonului actual de marketing - atît în ceea ce privește prețurile de achiziție, cît și volumele produselor achiziționate, anunță experții EastFruit. Din această cauză, mulți producători de nuci sînt înclinați să reducă cheltuielile de producție în sezonul viitor. În special, ei intenționează să reducă normele de fertilizare "necritică" a livezilor cu îngrășăminte cu fosfor și potasiu.

În același timp, potrivit experților Uniunii producătorilor de culturi nucifere din Moldova, recolta de nuci din Moldova depinde foarte mult de protecția fungicidă de primăvară, iar cheltuielile pentru aceasta sînt, de obicei, relativ mici. Respectiv, neglijarea acestui fapt nu are nici un sens economic.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?