X 
Transnistria stiri: 1328
Eurovision stiri: 495

În Moldova s-a scumpit miezul de nucă

3 mar. 2023,, 13:45   Economie
25547 0

În ultima săptămînă a lunii februarie, pe piața moldovenească, prețurile angro la miezul de nucă au crescut pentru prima dată în 2023.

A crescut ușor, cu circa 6%, nivelul prețului mediu și maxim pentru acest produs – pînă la 75-80 lei/kg, anunță experții EastFruit.

Asociația producătorilor de nuci consideră că creșterea ușoară a prețului la miezul de nucă nu este asociată cu activarea exporturilor — acestea pur și simplu nu există. Volumele fizice ale livrărilor externe de nuci moldovenești (în principal către UE și Turcia) la sfîrșitul lunii februarie nu s-au deosebit de cele de la începutul acestei luni și, în general, au fost foarte mici pentru această perioadă a anului de comercializare. Comercianții exportatori nu-și pun mari speranțe într-o schimbare rapidă a situației, potrivit acestora, "cumpărătorii tradiționali din UE spun că au în depozite multe sute de tone de miez de nucă nevîndute de înaltă calitate".

Operatorii de pe piață presupun că o ușoară creștere a prețurilor nucilor la începutul lunii februarie/martie se datorează exclusiv motivelor interne. A început Postul Mare la creștinii ortodocși, iar în Moldova, într-o măsură sau alta, o parte semnificativă a populației îl respectă. În acest sens, se pare, cererea de nuci și de alte produse de origine vegetală va crește oarecum. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că vînzătorii au o mare șansă de a crește prețurile – capacitatea de plată a populației țării nu a crescut.

Drept urmare, la piețele angro și cu amănuntul din orașele Moldovei la începutul lunii martie, puteți găsi mai multe oferte de miez de nucă de o calitate destul de înaltă la prețuri moderate din februarie.

7
0
1
6
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?