Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Comunitatea de afaceri este îngrijorată de inițiativa ce ține de limitarea "merchant fee"

13 iun. 16:15   Economie
7750

Oamenii de afaceri sînt nemulțumiți de inițiativa ce presupune instituirea unui prag maxim la plățile realizate de comerciant (MDF) de 0,5%, dar nu mai mult de cinci lei per tranzacție pentru companiile ce fac parte din categoria celor mici și mijlocii, transmite bizlaw.md.

Membrii comunității AmCham Moldova au adresat o scrisoare autorităților prin care își exprimă îngrijorarea și punctează că:

- MDF este fundamentul unui ecosistem de plăți digitale sănătos și durabil;

- stabilirea unor limite superioare pentru MDF s-a dovedit a fi ineficientă în Moldova și în alte țări vecine;

- reglementarea MDF este nejustificată și creează temeiuri favorabile pentru economia tenebră;


- comercianții, consumatorii și guvernele obțin o valoare semnificativă din acceptarea plăților digitale, care este activată de MDF;

- stabilirea plafonului MDF pentru IMM-uri ar putea ajunge să submineze serviciile pentru segment;

- plafonarea MDF restrînge concurența și subminează activitatea bancară în ceea ce ține de acceptare și emitere;

- limitarea MDF nu este conformă cu reglementările Uniunii Europene.

Reprezentanții mediului de afaceri consideră că adoptarea unei reglementări care să limiteze artificial MDF pe baza unui accent limitat asupra costurilor este greșită și poate dăuna ecosistemului, aceasta avînd un efect invers asupra scopului declarat al inițiativei legislative promovate de autor și va crea o imagine negativă pentru Moldova.

Aceștia mai spun că reglementarea MDF va reduce marjele dobînditorilor, investițiile băncilor- acceptante în noi produse, servicii și tehnologii care pot îmbunătăți comoditatea și securitatea plăților digitale și va reduce și stimulentele de a înregistra comercianți mai mici și mai riscanți - rezultînd astfel consecințe neintenționate la nivel mai larg asupra întregului ecosistem de plăți. În mod colectiv, acest lucru poate împiedica tranziția către o mai mare incluziune financiară, reducerea economiei informale și construirea unei societăți mai moderne și incluzive.

Plățile realizate de comerciant (merchant discount fee - MDF) reprezintă plata pe care o face un comerciant pentru utilizarea unui POS-Terminal, care permite citirea și procesarea ulterioară a plăților digitale prin intermediul unui card bancar.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав