Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cîte mere au fost procesate la fabricile de conserve din Moldova

17 apr. 19:15   Economie
1711 0

Potrivit observațiilor angajaților Asociației Procesatorilor de fructe și legume din Moldova ”Speranța Con”, în perioada de primăvară nu s-a înregistrat încă o creștere semnificativă a livrărilor de materie primă la fabricile de producere a concentratelor de mere din Moldova.

Asta în pofida faptului că unii procesatori fac încercări de a stimula fermierii-furnizori cu prețuri mari la merele industriale, scrie AgroExpert.md.

Potrivit lui Ștefan Golobciuc, președintele Speranța Con, unul dintre producătorii locali de sucuri concentrate crește periodic prețul en-gros al merelor de sezon cu circa 15-20% peste prețul mediu al acestei materii prime în perioada de recoltă mare din toamna anului trecut (2,3-2,4 lei/kg). Cu toate acestea, încercarea de a încălzi piața nu oferă un efect exploziv - volumul livrărilor rămîne la nivelul a zeci, nu sute de tone pe zi.

Procesatorii remarcă faptul că primăvara, de obicei, fluxul de mere industriale se revigorează concomitent cu activarea exporturilor de mere de desert. Altfel spus, expedierile pentru export sînt asociate cu o sortare intensivă a merelor în frigiderele industriale; în consecință, merele de înaltă calitate merg pe piața "proaspătă", în timp ce merele de calitate inferioară sînt livrate la fabrici.

În luna martie, comparativ cu februarie, volumul exporturilor de mere din Moldova a crescut: de la 16 mii de tone la 22 mii de tone. În luna aprilie se păstrează o intensitate destul de mare a livrărilor externe. Cu toate acestea, încă nu este clar dacă volumul exporturilor de mere se va menține/crește pînă la sfîrșitul lunii aprilie sau va fi ceva mai mic decît în martie. În anii precedenți, de la începutul primăverii pînă în vară, exporturile de mere scădeau treptat.


Pe de altă parte, potrivit EastFruit, începînd cu săptămîna trecută, prețurile angro la merele de soiuri ieftine pe piața moldovenească, după recesiune și stagnare, au început să crească. Acest lucru se poate datora creșterii cererii de aceste produse în perioada Postului Mare pe piața internă și externă (românească, în primul rînd), dar și datorită prețului destul de ridicat pentru merele industriale.

Potrivit reprezentanților asociației "Moldova Fruct", în prezent, în frigiderele industriale ale producătorilor agricoli și comercianților au rămas circa 50 de mii de tone de mere din recolta-2023. Pînă în luna iunie inclusiv, acest volum de producție ar putea fi absorbit de "piața proaspătă" - externă și internă. Cu toate acestea, cîteva mii de tone de aceste fructe vor ajunge și la procesare.

Potrivit evaluării preliminare a specialiștilor de la Speranța Con, fabricile moldovenești au procesat deja peste 300 de mii de tone de mere din recolta anului trecut.

4
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?