X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Întreprinderile moldovenești de procesare a fructelor își reiau activitatea

8 feb. 19:45   Economie
1883 0

În 2024, unele fabrici de conserve din Moldova au reînceput deja să primească mere de anul trecut, la prețuri de toamnă.

Volumele livrărilor în ianuarie-februarie nu sunt mari - zeci de tone pe zi, scrie AgroExpert. Însă, din martie, procesul se va intensifica cu siguranță.

Potrivit reprezentanților Asociației procesatorilor de fructe Speranța-Con, la fabrici ajunge zilnic doar cîte un camion de mere pentru a le transforma în piure, iar materia primă nu este suficientă pentru a relua producția de concentrat de mere. Este greu de prevăzut cu exactitate cînd va fi reluat întregul ciclu de producție la fabrici. În ianuarie, exportul de mere al RM a fost mic (aproximativ 14 mii de tone). Respectiv înainte de export, sortarea/respingerea merelor neconforme, care ulterior ajung la fabrici, de asemenea, nu a fost mare. Pentru prima săptămînă a lunii februarie, este prea devreme de a prognoza care va fi comerțul exterior cu mere în această lună. Există premise pentru creșterea exportului acestor fructe, dar, probabil, acestea se vor materializa pe deplin nu mai devreme de luna martie.

Potrivit estimărilor experților, la începutul lunii februarie, în frigiderele industriale din Moldova au rămas circa 100 de mii de tone de mere din recolta-2023. Teoretic, cu mai mult de patru luni înainte de începerea noului sezon de comercializare, acest volum de marfă poate fi exportat și, parțial, vîndut pe "piața internă de produse proaspete". Cel puțin în perioada 2018-2022, exporturile lunare de 25-35 de mii de tone în perioada februarie-mai erau o normă. În același timp, în această perioadă au existat doi ani în care primăvara din depozite au fost transmise spre prelucrare zeci de mii de tone de mere de desert. Care dintre aceste scenarii va exista în 2024 vom afla spre sfîrșitul acestei luni.

1
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?